• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
Şeker ve Kalp İlaçları Eczanelere Gelmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, sorunun devam etmesi halinde vatandaşlarla ciddi sıkıntılar yaşanacağını vurgulayan Saydan, ilerleyen günlerde şeker ve kalp hastalarına ilaç veremez duruma gelecekleri uyarısında bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 05 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki değişiklikle ilaç firmaları kamu kurum iskontoları arttırıldığına işaret eden Saydan, yüzde 20.5 olan iskontoların yüzde 28 e, yüzde 32,5 olan iskontoların yüzde 40 ve yüzde 41’e çıkarılarak ilaçların kamu fiyatlarında ortalama yüzde 8-9`luk bir düşüş yaşandığını belirtti. 17 Kasım tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan SUT değişikliği ile eczacıların raflarındaki ilaçlarda kayıplar yaşadığını belirten Saydan, bir de bazı ilaç firmalarının depolardan eczanelere ilaç akışını durdurmaya başlamasıyla ilaç temin edememeye başladıklarını belirtti.
 

Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki değişiklik nedeniyle devlete yapmaları gereken iskontodaki artışı uygulamayı kabul etmeyen bazı ilaç firmalarının, özellikle hayati önemi haiz insülün ve kalp ilaçlarının depolardan eczanelere akışını birer ikişer durdurmaya başladığına vurgu yapan Saydan, “Firmaların, zararlarını bahane ederek, Devlete yapmaları gereken iskontoyu yapmamak için depolardan eczanelere ilaç akışını kesmeleri ve bu yüzden vatandaşın sağlığıyla oynanması kabul edilebilir değildir. Sorunların çözümü için kamu kurum iskontolarında firmalarla devlet arasındaki taşıyıcı görevimiz sonlandırılsın ve firmaları bağlayıcı yasal düzenleme getirilsin. Eczacılar olarak, bunun bedelini ödemek istemiyoruz” dedi.

"ECZANELERİN ZARARI 150 MİLYON LİRA"
Kamu kurum iskontalarındaki artıştan dolayı eczanelerde bulunan ilaçlardan zararın 150 milyon lira bulduğunu savunan Saydan, “Kısaca 10 liraya depodan aldığımız ilacı 8 TL` ye vermemiz beklenmektedir. Sorun sadece maddi kayıplarımızla da bitmiyor. Bazı ilaç firmaları SUT’daki değişikliği protesto etmek ve eczane zararlarımızı karşılamak istememelerinden dolayı , ilaçlarının ecza depolarından eczanelere akışını durdurmaya başlamışlardır. Bu durum vatandaşı ve eczacılarımızı güç durumda bırakmaktadır. Önlem alınmazsa özellikle insülün ve bazı kalp ilaçlarında önümüzdeki günlerde sıkıntı baş gösterecektir.” uyarısında bulundu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir