• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...

Yeşil altın olarak adlandırılan Antep fıstığının üretiminin artırılması ve fiyat noktasında uluslararası piyasada rekabet etmesi için harekete geçildi.

Bu kapsamda çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kent genelinde fıstık bahçelerinde araştırma yaptı. Araştırma sonunda tespit edilen sorunların giderilmesi için fıstık bahçelerinde erkek ağaç aşılama projesi hayata geçirildi.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Yavuzeli ilçesi Bedir köyünde fıstık bahçesinde yapılan aşılama çalışmasını yerinde inceleyerek, fıstık ağaçlarını tek tek kontrol etti.

Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, belediye olarak 7 ilçe ve 28 köyde 112 çiftçiyle projenin başlatıldığını bildirdi.

Gaziantep’te 1 milyon 300 bin dekar alanda Antep fıstığı üretildiğini, ancak 16 milyon adet verim veren ağacın tespit edildiğini belirten Yılmaz, her yıl ortalama 50 bin ton üretimin planlandığını, dolu, don ve kuraklık gibi   hususlardan dolayı bu üretimin her zaman gerçekleşemediğini vurguladı.

 Ürünlerin bir yıl az bir yıl çok olması da piyasada dalgalanmaya neden olduğunu belirten Yılmaz, “Fiyatın aşırı dalgalanması, Antep fıstığını ürünlerinde kullanmak isteyen sanayicileri tereddütte düşürüyor. İşte bu nedenden dolayı sürekli ürün akışını sağlayan bir sistemi kurmamız gerekiyor. Kurduğumuz bu sistemde fiyatı da piyasada rekabet edecek şekilde oluşturmalıyız. Piyasayla rekabet edilebilir ürünün üretimi için çiftçinin maliyetini karşılamak onun üzerine geçimini temin edecek bir gelir koymak, öbür taraftan da bu fiyatla da uluslararası piyasada rekabet etmek durumundayız.”dedi.

Kentte 50 bin ağaç üzerinde yapılan araştırmada, en az 5 bin erkek ağaç olması gerekirken, 300 tane erkek ağaç olduğunun tespit edildiğini ifade eden Yılmaz, bu şekilde döllenmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Çiftçinin istenilen mahsulü alması için mutlak surette döllenme probleminin giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Erkek ağaç aşılama projesine başladık. Bu yıl içerisinde en az bin ağacı aşılayacağız. Tabi hemen verim beklemeyeceğiz. Birkaç yıl bekleyeceğiz. Ama ondan sonra bu bahçelerde artık döllenme problemi çözüldüğü için çiftçinin geliri artmaya başlayacak. Çiftçinin geliri artıkça, fiyatın çok yükselmesini istemeyecektir. Çünkü çok yükseldiği zaman bu defa alıcı almıyor. Büyük üreticiler piyasadan çekiliyorlar. İşte biz bu nedenden dolayı fıstık fiyatının rekabet edebilir bir fiyatta olmasını istiyoruz.”

Bugün dünyada en büyük fıstık üreticilerinin ABD ve İran olduğunu belirten Yılmaz, uluslararası piyasaya mal satılacaksa, onların fiyatlarıyla rekabet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Hedefimiz yıllık 100 bin ton Antep fıstığı üretmek”

Antep fıstığının miktarını artırmak için çaba sarf ettiklerine vurgu yapan Yılmaz, “Ürünün miktarı arttığı zaman çiftçinin doğal olarak geliri artacak, fiyat kendi rayına oturacak, biz uluslararası alanda rekabet edebileceğimiz bir seviyeye geleceğiz. Bu bizim için çok önemli. Aynı şekilde uluslararası gıda ticaretiyle uğraşan şirketlerde fiyatlar stabil gittiği Antep fıstığını tabi iştahla kapmak isteyecektir. Bugün çikolata fabrikaları, dondurma fabrikaları, aynı şekilde tatlı sektörü bunların hepsi Antep fıstığını çeşitli ürünlerinde kullanabilen sektörler. Bu sektörler stabil fiyattaki bir ürünü daha çok tercih edeceklerdir. Dalgalanmalar onları rahatsız eder.”şeklinde konuştu.

Verim artışıyla bu stabiliteyi sağlamaya çalışacaklarını aktaran Yılmaz, “İnşallah önümüzdeki dönemde bizim hedefimiz Gaziantep’te 50 bin ton değil, 100 bin ton kırmızı kabuklu Antepfıstığı üretmek. Yani ortalama şu anda Türkiye’de yaklaşık 130 bin ton  dolayında Antep fıstığı üretildiğini düşünecek olursak, bizim hedefimiz 100 bin ton üretmek.”dedi.

Yılmaz, Antep fıstığı üreticiliği yapan çiftçilere, son baharda bin  adet erkek Antep fıstığı fidanı dağıtılacağını kaydetti.  (İLKHA)