• DOLAR 32.521
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2421.266
  • ...

Mezopotamya bölgesinin en verimli topraklarından Mardin’in Kızıltepe ilçesinde mısır mahsulüne alternatif olarak ekilen soya fasulyesi mahsulünden rekor düzeyde ürün bekleniyor.

Kızıltepe ilçesi Altıntoprak (Gırbeşk) mahallesinde (köyü) çiftçi Aydın Timurağaoğlu’na ait 300 dekara ilk ürün olarak ekilen soya fasulyesi dekar başına 500 kilogram mahsul verdiği takdirde mısıra alternatif ürün olacağı belirtildi.

Kızıltepe Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Nevaf Kalkan tarlada ürünü inceledikten sonra soya ürününün diğer ürünlere alternatif olabileceğine dikkat çekti.

Kalkan, “İlçemizi soya fasulyesiyle tanıştıran çiftçimiz Aydın Timurağaoğlu, bu sene birinci ürün soya fasulyesi ekmiştir. Geçmiş dönemlerde ikinci ürün olarak ekilen soya fasulyesi dekar başına 250-300 kilogram ürün veriyordu. Şimdi ise birinci ürün olarak ekilen soya fasulyesinden hedef dekar başına 500 kilogramdır. 500 kilogram ürün alındığı takdirde diğer ürünlerimize alternatif bir ürün olarak ilçemize katkı sağlanacağını ummaktayız.” diye konuştu.

Toprağına soya fasulyesi eken çiftçi Aydın Timurağaoğlu ise, “Yıllardan beridir çiftçilikle uğraşıyorum. Soya fasulyesi ekimi için ilk önce tarlayı sularsın daha sonra güzel bir sürüm yaparsın. İki parmak ürünü yer altına ektikten sonra az bir yağmurlama suyuyla çıkışını sağlarsın. Şu an bulunduğumuz tarlamızda birinci ürün olarak 300 dekar soya mahsulü ekmiş bulunmaktayız. Soya mahsulü ektiğimiz sebeplerden bir tanesi mısıra alternatif ürün olarak ektik. 500-600 kilogram elde edersek ki, ben buna inanıyorum. Bölgede mısırın yerine geçecek bir üründür.” ifadelerini kullandı.

Soyanın diğer ürünlere göre ekim maliyetinin daha az olduğuna vurgu yapan Timurağaoğlu, “Soyanın ekim maliyetinin mısırdan çok daha az mısır mahsulünde 40 kilogram taban gübresi 40 kilogram da üst gübre kullanılırken, soyada sadece 10 kilogram taban gübre kullanıyorsun, üst gübre ise kullanmıyorsun. Şu anda ürünün gelişiminden gayet memnunum, şu dönemdeki soya ürünü en ideal ürün olarak görünüyor. Soya mahsulü hem tarlaya yararlıdır hem de giderleri daha azdır.” dedi.        (Mehmet Aslan-İLKHA)