• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2284.383
  • ...
Türkiye`nin Geleceği İçin 12 Eylül Yargılanmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu haberin sadece kendisini değil milleti mutlu etmesi gerektiğini belirten Kayasu, 12 Eylül`le hesaplaşmanın yapılması halinde derin devlet, faili meçhuller ve yolsuzlukların açığa çıkarılacağını söyledi.

Yaklaşık 11 yıl önce, 12 Eylül darbesinin gerçekleştiren Kenan Evren`in yargılanması için iddianame hazırlayan Sacit Kayasu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilmişti. İhraç kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne (AİHM) götüren Kayasu, mahkemenin göreve dönüş kararının uygulanmasını bekliyor.


12 Eylül ile ilgili soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüleceği yönünde bir söylenti olduğunu aktaran Sacit Kayasu, yarın bu konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarıyla birlikte ilgili makamlara faks çekerek çağrıda bulunmayı düşündüklerini söyledi. Darbeyi soruşturmak için Murat Demir isimli savcının atanmasının sevindirici olduğunu belirten Kayasu, darbenin görev suçu kabul edilmesinin mümkün olmayacağını söyledi. 12 Eylül`e yargı yolunun açılmasının sadece kendisi için değil, tüm millet için mutlu bir haber olduğunu belirten Kayasu, "Bu dava benim değil, milletin davasıdır. Eğer 12 Eylül sorgulanabilirse, hem derin devlet ortaya çıkar, hem o dönemin suçluları, failleri ortaya çıkar. Hem fail-i meçhul cinayetlerin failleri, yolsuzlukları ortaya çıkar. Türkiye`nin önü muazzam açılır." diye konuştu.


12 Eyül`ün Türkiye`de özgürlüklerin ve insan haklarının önünü tıkayan önemli bir baraj olduğunu dile getiren Kayasu, "Bunu yıktığın anda arkadan gürül gürül akacak Türkiye. Yani gelişmesi durdu, ekonomisi durdu bir sürü insanın istikbali öldü, bunun mutlaka hesabının sorulması lazım." diye konuştu.


Gelinen aşamanın gecikmiş ama çok olumlu olduğunu aktaran Kayasu şöyle konuştu: "Elbette olumlu fakat çok gecikmiş bir hareket. 13 Eylül sabahı herkes dilekçeleri verdi, ben de dahil olmak üzere. Aradan neredeyse 8 ay geçti. 8 ay Türkiye için çok önemli bir zaman. Gecikmiş ama yerinde bir hareket."


Meslekten ihraç edilmesine sebep olan davanın yaklaşık 11 yıl sonra başka bir savcı tarafından görülmesinin önemli olmadığını ifade eden Eski Savcı Kayasu, "Bu dava görülsün de kim görürse görsün. İllaki bu davayı ben göreceğim diye bir iddiam yok. Bu davayı açması gereken en son kişi bendim. Yani kayınpeder, bacanak ailede bir sürü asker kökenli kişi vardı. Ama o dönemde ben açmak zorunda kaldım. Geçici 15. maddeye rağmen bir hukuki boşluk olduğu için açtım davayı ama sonuç ortada." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir