• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...
Nohut üretiminde Gaziantep atağı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı İbrahim Yılmaz, kenti Türkiye’nin nohut merkezi haline getirmek ve kaliteli nohudun yetişmesi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Gaziantepli çiftçilere destek olmak ve onların kaliteli ürün yetiştirmesi için çeşitli yardımlarda bulunduklarını belirten Yılmaz,  Gaziantep’in Araban ve Yavuzeli ilçesini Türkiye’nin nohut merkezi yapmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Yılmaz, bu kapsamda Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği aksu atlı nohut çeşidinin bölgeye uyumu ve veriminin öğrenilmesi için pilot olarak seçilen Yavuzeli ilçesinde nohut ekiminin yapıldığını ifade etti.

Beraberindeki bir heyet ile hasadı yaklaşan ürünün yetiştirildiği Yavuzeli Yöreli köyünü ziyaret eden Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, üründen düşük maliyetle yüksek verim elde edildiğini söyledi.

Makinalı hasada da uygun olan ürün çeşidinin Araban ve Yavuzeli’nde yetiştirilmesi için çalışmalara başladıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Büyükşehir Belediyesi olarak Araban ve Yavuzeli bölgesini nohut üretiminde öne çıkarmak istiyoruz. Bu bölgeyi Türkiye’de nohut denince akla ilk gelen bölge haline getirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitümüzün geliştirdiği aksu atlı nohut çeşidinin demasasyonunun kurulduğu bahçedeyiz. Bu ürün bölgeye uyum sağlayan bir çeşit olarak gözüküyor. Kuraklığa dayanıklı, verimi yüksek makinalı hasada da uygun bir çeşit olarak gözüküyor.”

Yılmaz, düşük maliyetle yüksek verim elde edilen aksu atlı nohut çeşidini çiftçilere yüzde 50 hibe desteğiyle vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir