• DOLAR 32.382
  • EURO 35.077
  • ALTIN 2326.17
  • ...

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR Başkanı Rövnak Abbullayev, doğalgaz boru hattı projesini açıklayan isim oldu.

Abbullayev, "Azerbaycan ve Türkiye, Anadolu`nun Doğu sınırından başlayıp Batı sınırına kadar uzanan ve burada ilk defa adını açıklayacağım `Trans Anadolu Gaz Boru Hattı` projesinin çalışmalarına başladı" dedi.

Atlantic Council tarafından her yıl düzenlenen Karadeniz Ekonomi ve Enerji Forumu`nun ana gündem maddesi bugüne kadar hep boru hatları olmuştur. Mevcut boru hatlarının yanı sıra yenileri de masaya konur. Hürriyet`in haberine göre bu yıl Türkiye`yi de yakından ilgilendiren bir boru hattı haberi forumun ilk gününde geldi.

Azerbaycan devlet enerji şirketi SOCAR`ın Başkanı Rovnag Abdullayev, Türkiye ile Trans Anadolu Gaz Boru Hattı`nın inşası konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Boru hattı, Türkiye`nin en doğusundan en batısına gaz taşıyacak. Taşıyacağı gaz da Azerbaycan`dan gelecek. Hatta bu gazın bu hat üzerinden Avrupa`ya taşınması da gündemde. Abdullayev, forum kapsamındaki bu tarihi açıklamayı yaparken şu ifadeleri kullandı:

"Bildirmek isterim ki; biz Türki`yeli kardeşlerimizle anlaşarak yeni transit gaz boru hattı projesinin gerçekleştirilmesine artık başladık, böylece onun temeline ilk taşı koymuş olduk.

MALİYETİ 5-6 MİLYAR DOLAR

Reuters haber ajansının Türki`ye enerji yetkililerinden aldığı bilgiye göre, projenin maliyetinin 5-6 milyar dolar olması planlanıyor.

Reuters`a konuşan bir yetkili, "SOCAR liderliğinde başlayacak olan bu projeye daha sonra bir Türk ortak gelme olasılığı var. Azerbaycan ve Türkiye dışındaki ortakların da daha sonra katılması söz konusu" dedi.

TEMELİ EKİM`DEKİ ANLAŞMALARLA ATILDI

Boru hattıyla ilgili ilk adım Ekim ayında Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan gaz anlaşmalarıyla atıldı.

Ekim`de İzmir`de imzalanan anlaşmalar kapsamında, 2017 sonu 2018`in başı itibariyle Azerbaycan`ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılacak olan gazı Türkiye`ye ve Avrupa`ya ulaştırılması öngörülüyor.

Bu gazın, 2018`den sonra 6 milyar metreküpünün Türkiye`de kullanılması, 10 milyar metreküpünün de Batı`ya sevk edilmesi bekleniyor.