• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bombardımandan kaçan halk sınırdan tahliye ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de yaşanan çatışmalar halkı mağdur etmeye devam ediyor. Kobani`de yaşanan insanlık dramının ardından bir süredir IŞİD`in kontrolündeki Akçakale ilçesinin tam karşı tarafında bulunan Telabyad kentinde de insanlık dramı yaşanıyor.

Amerika öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Telabyad bölgesindeki köylerde yaşayan halkı IŞİD bahanesiyle hedef gözetmeksizin bombalaması binlerce insanın Türkiye sınırına yığılmasına sebep oldu. Sınırda bekleyen insanların tahliyesi için mobil sınır kapısı oluşturuldu. Günlerdir Akçakale`ye bağlı Zenginova Mahallesi sınırında bekleyen aç ve susuzluktan yorgun düşmüş olan Suriyeli mülteciler, AFAD tarafından hazırlanan onlarca minibüs sabah saatlerinden itibaren tahliye edilmeye başlandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kutulmuş, AK Parti milletvekilleri, Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük ve beraberindeki bir heyetle tahliye edilen Suriyeli halkı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından gazetecilere yönelik bir açıklama yapan Kurtulmuş, halkın PYD, IŞİD ve koalisyon uçaklarının arasında kaldığına dikkat çekti.

Suriye halkı şu an üç ateş arasında

Suriye`de devam eden artık her tarafı etkilediğini belirten Kurtulmuş, “Suriye`de maalesef köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir Suriye bölünmüş durumda. Ayrıca bugün karşı karşıya kaldığımız yeni bir misafir dalgasındaki temel nedende 3 ateş ortasında kalmış olması. Bir taraftan koalisyon güçlerinin bombalaması, bu anlamda koalisyon güçleri bombalamaya devam ediyor. Diğer Taraftan Telabyad ve köylerinde PYD`nin IŞİD`le yapmış olduğu savaş, orada IŞİD ile PYD arasında sıkışıp kalmış sivil halk ve bir taraftan da bombalardan kaçan sivil halk, canını kurtarmak için Türkiye sınırına geliyor.” Diye konuştu.

“Son derece kirli bir oyunla karşı karşıyayız”

Son derece kirli bir oyunla karşı karşıya kalındığını belirten Kurtulmuş, “Burada gördüğünüz gibi gariban, fakir, çocuklar, kadınlar, yaşlılar gençler hayatta kalmak için buradalar. Türkiye olarak büyük bir hassasiyetle süreci takip ediyoruz ve elimizden gelen her türlü desteği ortaya koymaya çalışıyoruz. Ama son derece kanlı, son derece kirli bir oyunla karşı karşıyayız.  Suriye`nin içerisinde milyonlarca insan Suriye`nin içerisinde evini terk etmiş durumda, yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli de kendi ülkesini terk etmiş durumda.” şeklinde konuştu.

Bugün yaklaşık bin 500 kişinin AFAD tarafından tahliye edildiğini ifade eden Kurtulmuş, tahliye edilen Suriyelilerin valilik tarafından oluşturulan merkezlerde misafir edileceğini söyledi.

Büyük göç dalgası bekleniyor

Öte yandan PYD ile IŞİD`in arasındaki çatışmaların da Tel Abyad kentine bağlı Sülük ve bağlı köylerde devam ettiği belirtiliyor. Yaşnan çatışmalar ve koalisyon uçaklarını bombardımanından kaçan halkın bir bölümü de Akçakale sınır kapısından Türkiye geçmeye başladı.

Şanlıurfa Valisi izettin Küçük, Amerika`nın PYD`yi destekleyerek Arap ve Türkmenleri göçe zorladığını bu yüzden de ileriki günlerde yoğun bir göç dalgası beklediklerini söylemişti. (Osman Gülebak-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir