• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Basel'de 'Diril Ey Müslüman Gençlik' etkinliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçre'nin Basel şehrinde Müslüman neslin korunması adına aralarında Said-i Nursi Vakfı'nın da bulunduğu farklı cemiyetlere mensup gençlerin bir araya gelerek kısa bir zaman önce kurduğu Basel Gençlik Platformu’nun (Basler  Jugend Plattform)  Basel'e 7 km uzaklıktaki Muttenz şehrinde düzenlediği ilk etkinlik, genç kızların ve erkeklerin beklenenin üzerindeki katılımıyla coşkulu bir atmosferde gerçekleşti.

Murat Korkut'un sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Listal Gençliği adına Burhan Yıldız'ın okuduğu Kur'an-ı  Kerim tilavetiyle başladı.

"Basel'den Yasin Börü ve Furkan Doğan'a selam olsun"

Okunan Kur'an tilavetinin ardından programın içeriğiyle ilgili bilgi veren sunucu Murat Korkut, program akışına geçmeden önce yakın  zamanda şehid edilen 2 genç Müslüman’a İsviçre'den selam göndermek istediğini belirterek, “Programa başlamadan önce selam göndermemiz gereken genç yiğitlerimiz var. Bundan beş yıl önce Mavi Marmara gemisinde şehid olan genç bir kardeşimiz vardı, şehid Furkan Doğan. Kayserili olan kardeşimizi buradan rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Buradan ona selamlarımızı gönderiyoruz. Biz inanıyoruz ki şehidler ölmezler ve inşallah onların ruhu şad edilecektir. Yine 8 ay önce Diyarbakır’da şehid edilen Yasin Börü kardeşimizi de buradan rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. Neden bu iki ismi yad ediyoruz? Çünkü biri 19 yaşında diğeri 16 yaşında. Biri Kayserili, biri Diyarbakırlı. Ama Türkiye’de yaşayan bütün Müslüman toplulukların iki yiğidi, iki umudu, iki fidanı idiler.” ifadelerini kullandı.

“Bütün gençler platforma üye olabilir”

Daha sonra Basel Gençlik Platformu adına selamlama konuşmasını yapan Platform sözcüsü Serkan Taştemur sahneye davet edildi. Etkinliğe katkı sunan sponsorlara ve gönüllü çalışan herkese teşekkür ettikten sonra Platformun kuruluş  amacıyla ilgili bilgi veren Taştemur,  Basel'de yaşayan bütün Müslüman gençlere yardımcı olmak için platformu kuruduklarını belirterek, isteyen herkesin platforma üye olabileceğini söyledi.

“Basel ve çevresinde 24 bin Müslüman yaşıyor”

Taştemur’un ardından Basel’deki cemiyetlerin tamamına yakınını çatısı altında bulunduran ve kısa adı BMK (Basler Muslim Kommission) olan kuruluş  adına Mustafa Kapan kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında İslam’ın İsviçre’de resmi din olarak tanınmadığına dikkat çeken Kapan, “Basel ve çevresinde 24 bin Müslüman yaşıyor olsa da, okullarda İslam dersi verilmiyor. Daha da önemlisi İslam resmi din olarak tanınmıyor. Kurum olarak İslam’ın okullarda öğretilmesi ve İslam’ın resmi din olarak tanınması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Daha sonra konuşmasını yapması için Almanya'nın Stuttgart Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Doktor Bilal Doğan sahneye davet edildi.

“Dinde popülizm olmaz”

Salondaki gençleri selamlayarak konuşmasına başlayan Doğan, gençlere kendilerine aktarılan her konuyu araştırmaları tavsiyesinde bulunarak, “Hani sağlam iş yaptıklarından Alman malı, insanlar tarafından övülür, överiz. Kainatın ‘Alman malı’ da İslam dinidir, Kur’an’dır, Sünnetir. Hiçbir yerde dengi yoktur. Bütün çabalara rağmen hiçbir zaman bozulmamıştır. İlimde, dinde popülizm olmaz.” diye konuştu.

“Din doğru öğrenilirse, Müslümanları sömüremezler”

33 yıllık hocalık tecrübesine dayanarak bazı bilgiler vereceğini söyleyen Doğan, İslam âleminde son iki asırda İslam'ın doğru öğrenilmesini engellemek için bir takım sömürü sistemlerinin kurulduğuna dikkat çekerek, çoğunlukla bu sistemlerin devam etmekte olduğunu belirtti.

Dr. Bilal Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “Neden bunları söylüyorum;  Eğer din doğru öğrenilirse, sömüremeyecekler. Din doğru öğrenilirse, insanların maddi ve manevi olarak kullanılması mümkün olmayacak” dedi.

Din Hizmetleri Ataşesi’nin yaptığı konuşmanın  programa ara verildi.

“Çok önemli bir iş yapıyorsunuz”

Verilen aranın ardından Türkiye’den davetli olarak gelen, kamuoyunun “Of’lu Hoca” olarak tanıdığı İstanbul Esenyurt Büyük Osmanlı Camii imamı Yasin Gündoğdu konuşmasını yapması için sahneye davet edildi.

Gördüğü tablo karşısında duyduğu memnuniyeti ifade ederek sohbetine başlayan Gündoğdu, “Yapacağım bu sohbet, benim için en zor sohbetlerden bir tanesi olacak. Evvela hakkınızı vermek isterim. Samimiyetle söylüyorum kıymetli gençler, basit bir iş yaptığınızı zannediyorsunuz ama, çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Asrı Saadet’ten bu zamana, o kadar samimi, temiz, ulvi, Müslümanların ihtiyacı olan ve hasret duyduğu bir iş yaptığınızdan dolayı, Allah için hepinizin anlından tek tek öpmek istiyorum” şeklindeki sözlerle memnuniyetini dile getirdi.

“İslam kimseyi taklit etmez”

Esprili bir dil kullanarak gençleri sıkmadan sohbetini sürdüren Gündoğdu, İslam’ın kendine has bir duruşa sahip olduğuna vurgu yaparak, “İslam kimseyi taklit etmez. Taklit kabul etmez. Aksine bir kesime, bir zümreye benzememek için, olduğundan farklı bir duruma bürünür. Hz. Peygamberin hayatına bakıldığı zaman bunu görürsünüz. Yahudiler saçlarını uzattığı zaman Peygamberimiz (sav) saçlarını kısalttı. Onlar kısalttığı zaman Peygamber (sav) saçlarını uzattı. O halde ‘saç kısaltmak mı sünnettir, saç uzatmak mı?’ diye sorarsanız size konjonktüre göre sünnettir derim. Hangisi gerekiyorsa o sünnettir. Lazım olan neyse, zamanın şartları neyi gerektiriyorsa onu yapmaktır sünnet. Sünnet, bu saatten sonra saçın kısa veya uzun olması değil, ya nedir? Sünnet tavır koymaktır. ” ifadelerini kullandı.

Gençlik şöleni, Of’Lu Hoca’nın konuşmasının sonunda yaptığı dua ve çekilen hatıra fotoğraflarının ardından sona erdi.

Bu arada etkinlik sonunda Gençlik Platformu’nun bu yıl düzenleyeceği etkinliklerle ilgili bilgi veren platform üyelerinden Said-i Nursi Vakfı Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Erçin, “Bu bizim ilk etkiliğimiz oldu. İnşallah bir sonraki programımız, gençlere yönelik bir iftar programımız olacak. Ayrıca bir de Futbol turnuvası düzenleyeceğiz” dedi.  (Basri Özmen – İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir