• DOLAR 32.597
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2500.14
  • ...
Türk Ticaret Kanunu, 7 Ocak 2012`de yürürlüğe girecek. Bazı maddeleri tartışma konusu olan kanun pek çok alanda yeni düzenleme getiriyor. Bunlardan bir tanesi de tayine tabi çalışanları yakından ilgilendiren bir düzenleme.

Artık eşyaların taşınmasında ve gemi yolculuğunda ortaya çıkan kayıp veya hasar nedeniyle tüketicilerin zararları karşılanacak. Bunun için `Özel Çekme Hakkı` sistemi getiriliyor.

Bu sayede, yolcunun ölüm ve yaralanması ile kabin bagajının, araçlar ile içlerinde taşınan her çeşit bagajın uğradığı kayıp ve hasar tazmin edilecek. Özel Çekme Hakkı sistemi, yolcunun veya eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki veya taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenecek değere göre Türk Lirası`na çevrilmesiyle belirlenecek.

Türk Ticaret Kanunu`nda yer alan ilgili maddeye göre taşıyıcı, eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde, eşyanın ziyaından, hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zararlardan sorumlu olacak.

Eşyanın taşınmak üzere teslim alındığı yer ve zamandaki değere göre ödenecek tazminat, gönderinin net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için Özel Çekme Hakkı olarak hesaplanacak. Gönderinin bir kısmı değerini yitirmişse, değerini yitiren kısmının net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlı olacak. Evden veya bürodan alınıp benzeri bir yere taşınan, eşyaların kayıp veya hasarı nedeniyle oluşan tazminat, yükleme hacminin metreküpü başına 1500 Özel Çekme Hakkı olacak.

Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, bu rakamın lira olmadığını Merkez Bankası`nın belirleyeceği oranla tespit edileceğini kaydetti. Kısıklı, "Gemi yolculuklarında, yolcunun gemi kazası yüzünden ölmesi veya yaralanmasından doğan tazminat için taşıyanın sorumluluğu, zarar gören yolcu başına her bir gemi kazası için 250 bin özel çekme hakkı ile sınırlıdır.

Yolcunun ölümü veya yaralanmasından dolayı bedensel bütünlüğün zedelenmesinden doğan taşıyanın sorumluluğu, hiçbir hâlde, her kaza (olay) için yolcu başına 400 bin Özel Çekme Hakkını geçmeyecektir." dedi.

Star