• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.415
  • ...
ABD`de İslam karşıtlığına milyonlarca dolar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`de yayınlanan bir rapor, ülkede İslamofobi`yi yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen kampanyalara milyonlarca dolar bağış yapan finansörleri ortaya çıkardı. 

Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun yayınladığı "Nefret Üretmeye Çalışan İslamofobi Ağları" isimli raporun yazarlarından Yasmine Taeb'e göre, Amerikalıları İslam karşıtı yapmayı amaçlayan sekiz ana finansör var:

"2001`den bu yana sekiz varlıklı bağışçı, 57 milyon dolar civarında bir rakamı Müslüman ve İslam aleyhtarı kuruluşlara bağışladı.” 

Rapor, bu kampanyaları düzenleyen ve finans kaynağı sağlayan kuruluşların isimlerini de yayınladı. Hem kampanya düzenleyicilerinin hem de bağışçıların İsrail lobisiyle ilişkili kuruluşlar olması dikkat çekiyor.

Rapora göre, ana bağışçı kuruluşlar ve bağışladıkları tutarlar şöyle:

Raporda, İslam karşıtlığını yaymak için bağış alan bazı kuruluşlarla ilgili bilgiler de veriliyor:

Clarion Projesi : Kuruluşun en önemli ismi Rabbi Raphael Shore, Kanada ve İsrail vatandaşı. Film yapımcısı. Kuruluş İslam karşıtı birçok filmin yapımını üstlenmişti. Bunların bazıları, “Obsession: Radical Islam`s War Against the West” ve “The Third Jihad”.

Ortadoğu Forumu: 1990 yılında Daniel Pipes tarafından kuruldu. Kuruluş, internet sitesinde misyonunu, "ABD`nin Ortadoğu`daki çıkarını geliştirmek ve Batı değerlerini Ortadoğu`dan gelen tehlikelere karşı korumak" olarak açıklıyor. 

David Horowitz Özgürlükler Merkezi: ABD`de, "Radikal' Müslümanların" yarattığı iddia edilen tehlikeyi abartma görevi üstlenen kuruluşlardan biri. Kuruluş,  ABD çapında yüzlerce kampüste 'İslamo-faşizme Farkındalık Haftası' düzenledi. 

Güvenlik Politikası Merkezi: 2010 yılında yayımladığı “Şeriat: Amerika için bir tehlike” konulu raporunda, Amerika`nın 'İslam şeriatı' şeklinde gelen 'büyük bir tehlike' ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Amerikan Ulusal Varoluş Topluluğu: ABD`de "İslam şeriatı karşıtlığı" akımının destekçisi David Yerushalmi tarafından kuruldu. Şeriatın suç sayılmasını ve şeriata bağlı kişilerin 20 yıla kadar hapis cezası almasını öngören tasarının yasallaşması için girişimleri bulunuyor.

Rapor, 'İslamofobi' tartışmalarının büyük bir ihtimalle 2016 ABD Cumhurbaşkanlığı Seçimi`ne kadar devam edeceğini öngörüyor. Zira bu seçime hazırlanan birçok isim ‘İslamofobi` söylemleriyle daha önce öne çıkmıştı.

Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adaylarından olan Teksaslı Senatör Ted Cruz, 2012 yılında yaptığı bir açıklamada, "İslami şeriat devasa bir problem` demişti. Kentucky eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul de, 2013 yılında kongrede, "Milyonlarca Müslümanın Hıristiyanlığa karşı savaş başlattığı" iddiasında bulunmuştu..

Rapor, bu tarz ‘İslamofobik` mesajların, ABD`nin Müslümanlarına karşı ‘ayrımcılık` niteliği taşıdığı gibi, ‘radikal` yaftasını yapıştırdığı ve hatta bazen onlara karşı şiddet olaylarını teşvik ettiği sonucuna varıyor.

KaynakAljazeera & Center for American Progress, Fear.Inc.2.0 raporu

Bu haberler de ilginizi çekebilir