• DOLAR 32.512
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2430.764
  • ...
Çevre kirliliği küresel bir sorundur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Çevre Günü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Çevre ve Şehircilik İl MüdürüMahsum Semerci, 20 yüzyılda çevre kirliliğinin dünyada küresel bir sorun haline geldiğini söyledi.

18. yüzyılda başlayan sanayileşme birlikte insanın doğayla ilişkisinin farklı bir boyut kazandığını belirten Semerci, sanayileşmenin oluşturduğu çevre kirliliğinin 20. yüzyıla gelindiğinde küresel soruna dönüştüğünü söyledi. Semerci, “Ülkemizde de bu amaçla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran tarihleri arasında Çevre Koruma Haftası Olarak kabul etti.” dedi.

“Global çevre kirliliği çağımızın küresel sorunlarındandır”

Son yıllarda evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliğinin çağımızın global sorunlarından olduğunu hatırlatan Semerci, doğayı kirletmede ve ekolojik dengeyi bozmada insan unsuruna dikkat çekti.

İşte çevre kirliliğinin nedenleri

Semerci, “Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmekte ve kendi gücünü aşan bu kirlenmeyi tolere edememektedir. İnsan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sanayi atıkları, yakıtlarla ortaya çıkan gazlar, dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, spreyler, suni gübreler ve organik atıklar çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdir. Genel olarak bütün dünyada plansız endüstrileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer silah denemeleri, bölgesel savaşlar, tarımda kimyasal maddelerin bilinçsizce kullanılması, gerekli çevresel tedbirler alınmadan ve arıtma tesisleri kurulmadan yoğun üretime geçen sanayi tesisleri, çevre kirliliği tehdidini önemli boyutlara çıkarmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Herkes çevre konusunda bilinçlendirilmelidir”

Van`da yaşanan çevre sorunlarına da değinen Semerci, Van`da çevre kalitesini artırmak; havasıyla, suyuyla, yeşil alanlarıyla, temiz bir çevre oluşturmanın temel hedefleri olduğunu belirterek, “Mavi bir gökyüzü, yemyeşil tabiatı ile insanlığa örnek teşkil edecek “yaşanabilir çevresi ile marka şehir” olması için çalışılmalıdır. Mevcut çevre sorunlarının çözümü için gerekli tedbirleri almasının yanı sıra, bütün herkesin çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve olumlu tüketim alışkanlıklarını kazanması gerekmektedir.” diye konuştu. (İLKHA)    

Bu haberler de ilginizi çekebilir