• DOLAR 32.56
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.08
  • ...
DEDAŞ, çiftçinin desteklemesine konulan blokaja açıklık getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DEDAŞ, günlerdir Şanlıurfa kamuoyunu meşgul eden elektrik borcu olan çiftçilerin tarım desteklemelerine konulan blokaj sorununa açıklık getirdi. Çiftçilerin borçlarını ödedikleri halde desteklemelerine blokaj konulmasına tepki göstermesinin ardından Sosyal ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in de yaptığı açıklamada blokajların kaldırıldığını açıklamıştı.

Konuyla ilgili kamuoyuna bilgilendirmek isteyen DEDAŞ, özel bir otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; Dicle EDAŞ Şanlıurfa Koordinatörü Neşet Demirbağ ve Dicle Enerji Yatırım A.Ş. Grup Başkanı Ahmet Demir katıldı.

Yaşananlara açıklık getiren Demir, asıl meselenin kayıt dışı enerji tüketimini kayıt altına alma meselesi olduğunu belirtti.

Urfa'da yaklaşık 25 bin çiftçinin desteklemesine blokaj getirildi

Çiftçinin bloke konulan destekleme parasının DEDAŞ tarafından el konulduğu algısının yanlış olduğunu ifade eden Demir ” Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 155 bin çiftçiden Urfa’da yüzde 15-20 arası yani yaklaşık 25 bin çiftçinin desteklemesine blokaj getirildi. Biz çiftçilerimizi mağdur etmiyoruz. Bilakis onlara kolaylık sağlıyoruz. Desteklemelerine bloke konulmasında da sanki biz çitçinin destekleme parasını bankadan almışız da kendi kasamıza koymuşuz algısı var. Böyle bir şey yok. Çiftçinin parası bankada duruyor. Bloke işlemi Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının onayı, bakanlar kurulu kararıyla koyulabiliyor. Bu yasal bir düzenleme sonucu konulan bir blokedir. Bizim kendi kafamıza göre yaptığımız bir şey değil. ”dedi.

Kuru tarım yapan ya da elektrik kullanmadığını ispat edenlerin blokajı kaldırılıyor

Sistemin işleyişle ilgili bilgi veren Demir, “Çiftçilerimizin destekleme parasını almak için Tarım Bakanlığına beyanda bulunuyorlar. Bunun yanında kuru tarım yapan çiftçilerimizde mevcuttur. Bu çiftçilerimiz ise tarım bakanlığına kuru tarım yaptığını beyan etmişse kesinlikle desteklemesine blokaj gelmiyor. Burada tarım bakanlığına sulu tarım başvurusu yapan çiftçilerin elektrik tüketimleri kayıt altına alınıyor. Tarım bakanlığında sulu tarım yaptığı halde elektrik tüketimi görünmüyorsa bu çiftçilerimiz bu şekilde kayıt altına alınıyor. Eğer çiftçimiz sulu tarım yaptığı halde elektrik kullanmadığını ispat ederse onun da blokajını kaldırıyoruz. Desteklemelerde birkaç günlük gecikme olabilir ama borcu yoksa blokaj olmaz.” şeklinde konuştu.

"Diyarbakır çiftçisinde sorun yaşamadık"

Yapılan çalışmalar sonucunda Diyarbakırlı çiftçilerin desteklemelerine bloke konulma gereğini duymadıklarını belirten Demir, ”Anlaşmanın sağlanmasından dolayı Diyarbakırlı çiftçilerin desteklemelerine bloke koymadık. Şanlıurfalı çiftçilerimiz de bir ödeme planı çerçevesinde protokole yanaşsa hemen bugün destekleme blokelerini kaldırırız. Şuan çiftçilerimiz enerji borçlarını kolay ödeyebilmesi için büyük bir kampanya başlattık. Yüzde 75 civarında bir indirim yapıyoruz. Gelsinler bir anlaşma sağlayalım ve blokeler hemen kalksın” ifadelerini kullandı.

“Bakan Çelik’in açıklamaları yanlış anlaşılmış”

Bazı gazetecilerin dün Sosyal ve Çalışma bakanı Faruk Çelik’in çiftçilerin destekleme blokelerinin kaldırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamayı sorması üzerine Demirbağ, açıklamanın kamuoyunda yanlış anlaşıldığın dile getirdi.

Demirbağ, “Aslında bakan bey 13 sulama birliğinin blokesi kalktı dedi. Ama bu kamuoyunda sanki bütün çitçilerin desteklemelerinde bloke kalkmış şeklinde algılandı. Şu durumda bizimle protokol imzalayan çiftçilerin blokesi kaldırıldı. Diğer çiftçilerimizin blokesi devam ediyor.” dedi. (Osman Gülebak-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir