• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bu mezra 50 yıldır elektriksiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’ın Kozluk (Hazo) ilçesi Armutlu (Xirbak) köyüne bağlı Sarıyayla (Ğin) mezrasında yaklaşık 50 yıldır elektriksiz ve yolsuz bir yaşam sürdürdüklerini belirten mezra sakinleri, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle yetkililerine tepki gösterdi.

Kozluk ilçesine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Armutlu köyüne bağlı Sarıyayla mezrası sakinleri, mezralarının çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen hala elektriksiz ve yolsuz bırakıldığını belirterek defalarca yetkililere başvurmalarına rağmen kimsenin sorunlarıyla ilgilenmediklerini söylediler.

‘Yetkililer duyarsız davranıyor’

Armutlu köyünde elektriğin bulunduğunu,  mezralarının da köyden 3 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen ve yaşanan duruma tepkisini gösteren mezra sakinlerinden Alaattin Uysal, “30 hane olan mezramızda yaklaşık 50 yıldır elektrik olmadığı için mezra sakinleri birer birer burayı terk etmek zorunda kalıyor. 30 haneden geriye 9 hane kaldı ve mezranın yolu da çok bozuk ve tehlikeli. Defalarca yetkililere dilekçe yazmamıza rağmen kimse sesimizi dinlemedi ve bizi göz ardı ettiler. Elektrik ve yol olursa diğer köylülerde buraya yerleşecek, ama yok. Bu yüzden yazın geliyorlar mezraya, kışın ise köye iniyorlar. Kışın burada kalamıyorlar. Yazın gelip yerleşiyoruz, otlarımızı biçiyoruz. Elektrik ve yol olmadığından kışın mecburiyetten burayı terk etmek zorunda kalıyoruz. 50 -60’a yakın dilekçe yetkililere verdik. Batman’a kadar gittik. Ancak yetkililer duyarsız davranıyor.” dedi.

‘Kaynak suyu buzdolabı görevini görüyor’

Yaklaşık 50 yıldır elektriksiz olan Sarıyayla mezrası sakinleri, buzdolabı olmadığı için doğal kaynak sularını buzdolabı niyetinde kullanıyorlar. Doğal kaynak suyunun aktığı yerde içecek ve bazı yiyeceklerini suya bırakarak bozulmamasını veya soğumasını sağlıyorlar. Bu durumda da bazen buzdolabı olmadığından yiyeceklerinin bozulduğunu ifade ediyorlar.

‘Elektrik olmayınca irtibat hattı kesiliyor’

Mezra sakinlerinden Arif Akku ise “Şu anda bizim elektriğimiz yok. 25 seneden beri müracaatta bulunduk ama hala elektriğimiz yok. Televizyon seyredemiyor ve Türkiye’deki haberlerden haberdar olamıyoruz. Elektrikten dolayı bunlar olmayınca irtibat hattı kesiliyor. Bu sene de müracaat ettim. Dediler ki, ‘Özel sektöre geçmiş’ Eğer özel sektöre geçmişse bize elektrik verilmeyecek mi? Biz bu devletin vatandaşı değil miyiz?” ifadelerini kullandı.

Yollarının da dik ve rampalı olduğunu söyleyen Akku, “1 buçuk kilometrelik kısa yolumuzu bilerek fazla para alabilmek için 3 kilometre uzattılar. Şimdi projede 3 kilometre yazılmış. Yolumuz 1 buçuk kilometre ya var ya yok. Ona da doğru dürüst araba çıkmıyor. Bir yağmur gelirse hemen yol bozuluryor.” diye konuştu.

Resul Gülşen de geçen yıl köylülerden birinin dağıtmak için getirdiği kilolarca eti köyde elektrik olmadığından havuza bıraktığını ve bu yüzden etlerin bozulup gittiğini belirtti.

"Milleti yalanla hayatından bezdirdiler"

Gülşen, “50 yıldan beridir elektriğimiz yok. Elektrik yüzünden köylü kendisine getirilen eti yiyemeden bozuldu. Bu kadar millete, bu kadar aileye, bu kadar çoluk çocuğa yazık. Cumhurbaşkanı ve Başbakan hep çıkıyorlar televizyonlarda söylüyorlar, ‘Hiçbir köy, hiçbir bir mezra elektriksiz, yolsuz, susuz kalmayacak’ ama unuttukları bir mezra var, o da Batman- Kozluk Armutlu köyü Sarıyayla mezrasıdır. Seçimler öncesi gelen Milletvekili adaylarımız diyorlar ki, ‘Elektrikleriniz yapılacak, şu yapılacak, bu yapılacak.’ Meclise gittikten sonra hiçbir şeylerini göremiyoruz. Milleti yalanla hayatından bezdirdiler.” diyerek yetkililerin duyarsızlığına tepki gösterdi.

Son olarak yetkilileri göreve çağıran Sarıyayla mezrası sakinleri, bir an önce elektrik ve yol sorunlarının çözüme kavuşmasını istediler.  (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)  

























Bu haberler de ilginizi çekebilir