• DOLAR 32.527
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2487.781
  • ...
Etiyopyalı Yahudiler yeniden ayaklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tel Aviv'de Etiyopya asıllı yüzlerce Yahudi, İsrail'in polis şiddeti ve "ırkçı uygulamalarını" protesto etti.

Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi önünde toplanan Etiyopya asıllı Yahudiler, geçen haftalarda yaptıkları gösterilerde dile getirdikleri taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle tekrar yürüyüş düzenledi.

Şehrin en işlek yollarından Begin Bulvarı'nı trafiğe kapatan göstericiler, geçen ay Etiyopyalı bir askeri dövdükleri görüntüsü ortaya çıkan polislerden henüz hesap sorulmamış olmasına tepki gösterdi.

Polis kalabalığa, "izinsiz gösteri düzenlediklerini belirterek, kanunları ihlal etmeye devam etmeleri halinde sıfır tolerans göstereceği" yönünde uyarıda bulundu.

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, yaralanan kimsenin olmadığı protestoda, en az 8 gösterici gözaltına alındı.

Geçen haftalarda, Etiyopya asıllı bir İsrail askerinin, polis tarafından dövülme görüntüsünün ortaya çıkmasının ardından ülkede tansiyon yükselmişti. Binlerce Etiyopya asıllı Yahudi, geçen ayın başında Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi yakınlarında gösteri düzenlemiş, bazı ana yolları kapatmıştı. Polisin müdahale ettiği gösteride, 23`ü polis 46 kişi yaralanmış, 26 eylemci gözaltına alınmıştı.

Kudüs`te de ırkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudi'ye, İsrail güçleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkan zırhlı araçlarla müdahale etmişti. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık vermesi üzerine 2 polis ve 12 gösterici yaralanmıştı.

ETİYOPYA YAHUDİLERİ
İsrailde yaşayan on binlerce Etiyopya asıllı Yahudi'nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri belirtilen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail (İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.
İsraildeki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, kendilerine uygulanan ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ancak yarısının liseyi bitirdiği ifade ediliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesinin sokağa taşmasının ardında, ülkeye geldiklerinden beri maruz kaldıkları "ırkçı ve ayrımcı" uygulamaların yattığı belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir