• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Blinken: IŞİD`in 10 binden fazla militanı öldürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken, Paris`te düzenlenen IŞİD`e karşı koalisyon ülkelerinin katıldığı toplantının ardından France Inter radyosuna konuştu. Blinken, "Operasyonların başlamasından bu yana IŞİD 10 binden fazla kayıp verdi. Bunun etkisi olacaktır" dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD karşısında önemli ilerleme sağladığını savunan Blinken, IŞİD`in hava saldırılarının başaldığı 9 ay öncesine göre yüzde 25 daha az toprağı kontrol altında tuttuğunu ifade etti.

Blinken, IŞİD`e ait önemli sayıda silah ve mühimmatın tahrip edildiğini belirterek, örgüte katılmak isteyenlerin de engellendiğini söyledi.
IŞİD`e karşı mücadelenin uzun zaman alabileceğini belirten Blinken, “Biz bu operasyonların başlamasından beri bu mücadelenin uzun süreceğini söylüyorduk. Üç yıllık bir plan düşünmüştük ve bu planın dokuz ayını kat ettik” dedi.

Paris`te IŞİD zirvesi
2 Haziran 2015`te Fransa'nın başkenti Paris`te düzenlenen ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği koalisyon ülkeleri toplantısına 60'a yakın ülkeden yetkili katılmıştı.

Koalisyon, IŞİD'le mücadelede geçen 10 ayın muhasebesini yapmak için toplandığı Paris'te, hava saldırılarından oluşan mevcut strateji üzerinde de fikir alışverişi yapmıştı.
8 Ağustos 2014'te başlayan koalisyon hava saldırılarında, IŞİD'e ait 6 binden fazla tank, bina ve mevzi vurulurken örgütün Irak ve Suriye'deki etkisi kırılamadı. IŞİD, en son Irak'ta Ramadi kentini, Suriye'de ise antik kent Palmira'yı ele geçirdi.

3 bin 200`den fazla hava saldırısı
ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden nisan ayında yapılan açıklamada, "Irak ve Suriye'de ABD ve uluslararası koalisyonun düzenlediği 3 bin 200'den fazla hava saldırısında IŞİD`e ait 5 bin 780'den fazla hedef yok edildi" denilmişti.

IŞİD'in Irak ve Suriye'de etkinliğini artırmasının ardından geçen yaz ABD öncülüğünde 60'tan fazla ülkenin katılımıyla uluslararası bir koalisyon oluşturulmuştu. Koalisyon ilk hava saldırısını Ağustos 2014'te Irak'taki IŞİD hedeflerine yapmış, daha sonra Suriye'ye genişletmişti.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir