• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
Sandığa gitmeyenler HDP`ye hizmet eder
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamuoyu araştırmalarında dile getirilen “kararsız seçmen”in tavrı, HDP`nin barajı aşıp aşmamasında önemli etken olacak. En büyük parti olduğu için kararsızların en çok payının AK Parti`ye düşeceğine işaret eden uzmanlar, bu kitlenin sandığa gitmemesinin, HDP`nin barajı aşmasını sağlayabileceğine dikkat çekiyorlar. GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü İhsan Aktaş, sandığa gitmenin önemini, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri`ni örnekleyerek vurguladı. Aktaş, “Cumhurbaşkanlığı Seçimleri`nde genelde yüzde 85 bir katılım öngörülüyordu. Bu durumda Sayın Cumhurbaşkanı`nın yüzde 54 oy alması öngörülürken, Demirtaş`ın oyu da yüzde 8.2 civarındaydı. Ancak katılım beklenenin yüzde 10 altında gerçekleşince seçimler, Demirtaş lehine pozisyon çıkardı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP, CHP ve AK Parti seçmenleri sandığa gitmezken, HDP seçmeni sandığa gitti” dedi.

Gözler seçmende

Kararsızların, AK Parti kitlesinde daha fazla göründüğüne dikkat çeken Aktaş, “AK Parti seçmeni, herhangi bir olumsuzluk gördüğünde doğrudan oyunu değiştirip başka bir partiye yönelen yapıda değil. Bir olumsuzluk durumunda kendini açığa alıp bekliyor. Parti pozisyonunu değiştiriyorsa partisine tekrar dönebiliyor. Daha önce terör dönemlerinde bunu gördük. Terörün arttığı dönemlerde seçmen kendini açığa aldı. Terör durumu sona erdiğinde tekrar partisine döndü” dedi.

Katılımı artırmak şart

“Seçime günler kala canlanma başladı. Partiye dönüş eğilimi var” diyen Aktaş, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Kendini beklemeye alan AK Parti seçmeninde dönüş başladı. Bu seçimde hem AK Parti, hem CHP seçmeninin sandığa gitme oranının yüksek olması HDP`nin aleyhine olacak. AK Parti bunu kavradı. Propagandasını bu şekilde yönlendirmeye başladı. Seçmenini sandığa götürme şeklinde bir strateji izliyor.”

Seçmen motive edilmeli

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) İç Politika Koordinatörü Murat Yılmaz, “CHP, artık muhafazakar tabanı rahatsız etmeyecek, ideolojik karakteri olmayacak ekonomik hat üzerinden muhalefet yürütüyor. Bu durum, muhafazakar seçmen üzerinde rahatlama sağlıyor. İnsanlar seçime angaje olmuyor ve bu rahatlık, katılımda azalmaya yol açıyor. AK Parti burada akıllı bir strateji uygulamalı ve muhalefetin ekonomi üzerinden kurmaya çalıştığı dalgakıranı aşacak yol bulmalı. Bu yöntem, muhafazakar kesimi rahatlatacak problemlerin diğer kesimleri de rahatlatacak kalıcı bir Anayasa hukukuna dayanacağını söylemesidir. Böylece motivasyon artabilir” diye konuştu.

star.com.tr

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir