• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...

Geçen yıl Mart ayında meydana gelen don olayından sonra Antep fıstığında yaşanan rekolte düşüklüğünün olumsuz etkisinin bu yıl elde edilecek iyi bir rekolte ile kırılması bekleniyor.

Yaklaşık 150 bin ton rekolte beklediklerini ifade eden Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, bu yıl tüm zamanların en yüksek ürün rekoltesini beklediklerini söyledi.

Antep fıstığı ürün rekoltesinin bu yıl yüksek bir oranda beklediklerini dile getiren Karaoğlan, şuan Antep fıstığının en büyük probleminin Yurt dışından kaçak yollarla getirilen fıstığın Gaziantepli fıstık satıcılarını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyledi.

Geçen yıla oranla bu yıl rekoltenin çok daha iyi durumda olduğunu ifade eden Karaoğlan, geçen yıl yaşanan don olayı ve soğuk havalardan dolayı rekoltenin düşük kaldığını dile getirerek, “Geçen yıl Antep’te fıstığın yok yılı idi. Yaşanan don olayından dolayı fıstık büyük bir zarar gördü. Geçen yıl rekolte düşük olduğu için Antep fıstığı üreticisi çok zor günler yaşadı ve hala yaşamaya devam ediyor. Bu yıl inşallah rekolteden iyi bir beklentimiz var. 150 bin ton gibi bir beklentimiz var. Tabi yine de rekolte beklentisini biraz daha zamana bırakmak lazım.”dedi.

“Geçen yıl elde ettiğimiz fıstığı tam olarak tüketmiş değiliz”

Geçtiğimiz yıl rekolte düşüklüğünden dolayı yükselen fıstık fiyatlarının yanı sıra kaçak yollarla piyasaya sürülen fıstığın da üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Karaoğlan, “Çünkü rekolte düşüklüğünün yanı sıra en büyük etkenlerden biri ise, Antep’e İran, Afganistan ve Suriye’den kaçak yollardan getirilen ve Türkiye pazarına sokulan yabancı fıstıklardan dolayı Antep fıstığı gerçek değerini bulamadı. Hala geçen yıl elde ettiğimiz fıstığı tam olarak tüketmiş değiliz.”şeklinde konuştu.

“Yurt dışından kaçak yollarla getirilen ürünlerin geçişine izin vermeyelim”

Gaziantep fıstığının kentin en büyük geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Karaoğlan, Antep fıstığını bölge halkının kendi elleriyle evladı gibi yetiştirdiğini söyleyerek, “Buradan yetkililere sesleniyorum: Yurt dışından kaçak yollarla getirilen ürünlerin geçişine izin vermeyelim. Biz burada kendi ürünümüzü kullanalım. Bizim ürünümüz ile ekonomimizi güçlendirelim. Bundan dolayı bizler kendi ürünümüze sahip çıkalım. Benim çiftçi kardeşlerimden şu ricam var. Şuan bir seçim atmosferindeyiz köyümüze gelen Milletvekili adaylarından bunun sözünü alalım. Türkiye’ye kendi fıstığımızın dışında fıstık girmesin.”diye konuştu.

 “Bizim isteğimiz sınır kapılarında güvenliklerin alınmasıdır”

Türkiye sınırlarına kaçak yollarla giren ürünün geri çıkarmanın mümkün olmadığını belirten Karaoğlan, “Tabi bu noktada bizler de oda olarak kendi çabalarımızla Bakanlık nezdinde, gerekli kurum ve kuruluşlara şikâyetlerimizi dile getirdik. Bu konu ile ilgili ilgilenmelerini talep ettik. Ama yabancı ürünler piyasada olduktan sonra yapılacak bir şey yok. Bizim isteğimiz, sınır kapılarında güvenliklerin alınmasıdır. Türkiye’ye girdikten sonra imha edilmesinin bir anlamı yok.” diyerek sınır bölgelerinde yabancı fıstık girişine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

“Baklava fiyatında bir değişiklik yok”

Son olarak fıstık fiyatlarını değerlendiren Karaoğlan sözlerini şöyle bitirdi: “Geçen yıl fıstık fiyatları yüksek idi. Kırmızı kuru fıstık dediğimiz fıstık fiyatı 25 ile 27 TL arasında satılıyordu. Çiğ kavlak fıstık 30-32 TL. Baklavada kullanılan iç fıstık ise 80-90 TL arası hatta 100 TL’ye kadar yükseldi. Tabi baklava fiyatları yine aynı bu günkü fiyattan satılıyordu. Şuan baklavalık iç fıstık fiyatları 60 TL’ye kadar düşmesine rağmen hala baklava fiyatlarında bir değişiklik yok. Tuzlu fıstık fiyatları şuan 20-25 TL arasında, fiyatlarda ciddi bir düşüş var.” (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)