• DOLAR 32.475
  • EURO 34.568
  • ALTIN 2477.38
  • ...
`İlim için attığınız tohum en bereketli tohumdur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Umut Der Çocuk Kulübü bünyesinde mezun olan minikler için yılsonu etkinliği düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan Eğitimci Abdulkadir Turan, çocukların Allah`ın gönderdiği temiz bir sayfa olduğunu söyleyerek, bu sayfa üzerindeki resmi çizmenin ebeveynlere düştüğünün altını çizdi.

Hayırda Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İstanbul Umut Der, Çocuk Kulübü`nden mezun olan minik öğrencileri için yılsonu etkinliği tertipledi. Ailelerin de davet edildiği programda çocukların sergilediği performanslar göz doldurdu.

Burada ailelere hitap eden Eğitimci Turan, çocukların küçük yaşlardan itibaren kendine rol modeller aradığını belirterek, ailelerin çocukların takip edebileceği iyi birer rol model olması gerektiğini ifade etti.

“Çocuğun önüne iyi bir örneklik koyarsak çocuklarımız iyi yetişecektir”

Ortaya çıkan durumu “şaheser” olarak değerlendiren Eğitimci Turan, “Doğrusu böyle şaheserler karşısında söz söylemek çok güçtür. Çünkü yıllarca ders vermiş bir kardeşiniz, bir hocanız olarak ders vermenin ne kadar zor olduğunu gerçekten biliyorum. Değerli kardeşler çocuk doğar doğmaz yeryüzünde kendisine bir model arar. Takip edebileceği izleyeceği birilerini arar insanlığı insanlardan öğrenir.” dedi.

Turan, “Şöyle bir buçuk iki yaşlarına geldiğinde müthiş taklitçi olurlar. Hepimiz şöyle deriz maşallah dünyanın en iyi tiyatrocusundan daha iyi rol yapıyor deriz. Hatta şöyle bir okula verirsek iyi bir rol yapar iyi bir tiyatrocu olur. Hâlbuki çocuğun tiyatro peşinde rol peşinde koşturduğu yok, çocuk bizatihi gerçeklik peşindedir. Taklit edebileceği birilerinin peşindedir. Bir model, bir örneklik arıyor. Eğer biz çocuğun önüne iyi bir örneklik koyarsak çocuklarımız iyi yetişecektir. Biz onların önüne kötü bir örnek koyarsak kötü yetişecektir. Burada ailenin rolü çok önemlidir.” diye konuştu.

“Çocuklara Resulullah`ın (sav) ve O`nu sevenlerin modelini örnek olarak göstereceğiz.”

Çocukların Allah tarafından gönderilmiş temiz bir sayfa olduğunu ifade eden Turan, “Beyaz sayfanın üzerindeki resmi çizmek annelerimize düşer, babalarımıza düşer. Bizler anne ve babalar olarak çalışıp çocuklarımızın önüne bir model koyacağız. Resulullah`ın (s.a.v) modelini, Resulullah`ı sevenlerin modelini örnek olarak koyacağız. İhmal edip çocuktur demeyin. Altı yaşına kadar ne verdiyseniz ona ne öğrettiyseniz o ona göre yetişir hangi sevgi hangi hedef onun özüne yerleştiyse o sayfanın üzerine hangi şekil oluştuysa o şekil büyük bir çekirdek ve tohumdur. Bu tohumu nasıl atarsanız öyle büyür.” şeklinde konuştu.

Turan, konuşmasını su şekilde sürdürdü: “Devamlı söylenen bir söz vardır yedisinde neyse yetmişinde odur biraz onunla alakalı bir meseledir burada Yasin okuyan ağızlar çok mübarek ağızlardır. Bu büyük bir şaheserdir. Asla ve asla kaybolmaz. Burada mesele bu çocuklar gibi olanları çoğaltmaktır onların sayısını arttırmak bunu yapan hocalarımıza destek vermektir ve hepsinden öncesi çocuklarımızı buraya getirmektir.”

“Rabbim hepimize hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin”

İlim için atılan tohumun en bereketli tohum olduğunu belirten Turan, “Bazen bir iplikçinin sermayesi kadar küçücük olabilir. Bir tohum bazen dul bir annenin dişinden tırnağından arttırdığı, birkaç kuruş ilme yatırıldığı an ortaya şah eserler meydana getiriyor. Çok şeyimiz olmayabilir. İmam Gazali`nin babasının sermayesi kadar da küçük bir sermayemiz olabilir. Yeter ki ihlas olsun, iyi niyet olsun, irade olsun. İnşallah bu sermayenin karşılığını alacaksınız.  Rabbim hepimize hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

“Dua edelim çocuklarımız bizden daha hayırlı ve bizden daha iyi Müslüman olsunlar”

Çok zor bir zamanda yaşadıklarına dikkat çeken Turan, “Bize diyorlar ki ‘bu çocuklar bedenen size ait fikren, zikren bize ait olsun.` Bunu televizyonlar aracılığı ile sinema aracılığı ile gazete ve dergiler aracılığı ile yapıyorlar. ‘Onlar modern ve çağdaş olsun size benzemesin` diyorlar, öyle değil mi? Bazen bizim bilinçaltımıza da bu yerleşiyor. Allah muhafaza, ya bu çocuklar bize benzemesin hayır bu çocuklar bizim gibi olmasın, bizden daha iyi Müslüman olsun diyelim.” şeklinde konuştu.

Turan, “Evet, bu çocuklar bizden daha hayırlı olsunlar. Müslümanın yarını bu gününden hayırlı olmalıdır. Dua edelim bu çocuklar bizden daha hayırlı ve bizden daha iyi Müslüman olsunlar. Allah Resulünü bizden daha çok sevsinler, Kur`an`ı okuma azimleri daha çok olsun kuranı anlatma cesaretleri bizden daha çok olsun inşallah. Hepinizi tebrik ediyorum bu tür evlatlar yetiştirmeye niyetlendiğiniz için. Rabbim bu çocukları hepimizin saadeti için bir işaret yapsın. Bu yolda harcadığımız emekleri artırsın, bu yöndeki azmi ve gayreti artırsın, onlardaki Kur`an okuma azmini arttırsın, Kur`an`ı anlatma cesaretini arttırsın. Allah hepinizden razı olsun.” dedi.

Turan`ın konuşmasının ardından çocukların okuduğu ayet ve hadislerin yanı sıra sergilediği tiyatrolar ailelerinin gözlerini doldurdu.

(Erkan Yavuz/Adem Çiçek - İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir