• DOLAR 32.519
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2434.701
  • ...

ÜNİDAP`ın 4. Çalıştayı Bingöl Üniversitesinde yapıldı. Çok sayıda davetlinin ve 15 üniversiteden temsilcinin yanı sıra DAP Başkanı ve üyelerinin katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş,  2014-2015 yıllarında Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan iller için 21 milyar 16 milyon TL`lik bir bütçe ayrıldığını belirterek, bölge için ayrılan bu bütçenin çok ciddi bir rakam olduğunu dile getirdi.

Bölgede gerçekleştirilecek yatırımların, üniversiteler öncülüğünde gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baydaş,  “Bu yatırımlar üniversiteler öncülüğünde ve uygun projelerle yapılırsa, başarılı olunacağını belirtmek istiyorum. Bu nedenle bu çalıştayı önemsiyorum.” dedi.

Üniversitelerin bölge için çok önemli olduğunu ifade eden Baydaş, “Üniversiteler, bulundukları bölgelerin kalkınması için yapılacak çalışmalarda öncülük yapması lazım. Bunu yapmaları için, üniversitelerin kendi illerinin potansiyellerini bilmesi gerekiyor. Hazırlanan raporlar çerçevesinde neler yapılabileceği belirlenip bu hususta çalışmalar yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Daha sonra DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir yaptığı konuşmada, “Eylem planında acil ve müdahale edilmesi gereken bir program, bir proje varsa, bunu bir şekilde bakanlığa sunarak, her zaman bir program geliştirme imkânımız var. DAP idaresi olarak hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvancılığa bir canlılık getirilmesi amacıyla, ruhsatlı canlı hayvan pazarını kurmayı planlıyoruz. DAP İdaresindeki üniversitelerin Ziraat ve Veterinerlik Fakültelerinin fiziki altyapılarının geliştirilmesi için bir takım desteklerimiz var. 2015 yılı içinde gerekli protokoller hazırlandı ve bu yıl 500 milyon civarında bir destek vereceğiz. Çiftçilik, hayvancılık, meyvecilik, sanayinin geliştirilmesi konusunda desteklerimiz olacak.” diye konuştu.

DAP eylem planı ve DAP projesinin hedef olarak Doğu Anadolu Bölgesini bütün yönleriyle kalkındırmayı hedeflediğini vurgulayan ÜNİDAP Başkanı Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Kalkınma düzeyini bütün ülke sathında birbirine yakın eşit düzeye getirdiğimiz zaman, insanların huzuru, mutluluğu ve güveni daha da artacaktır. Bununla birlikte ülkemizin kalkınma süreci daha da hızlanacaktır. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesi için 21 milyarlık bir yatırım bütçesini ayırdı. 21 Milyarlık bu bütçe çok büyük bir rakamdır. Bu bütçe topluma, bölge illerine yayılırken, yatırımların üniversiteler öncülüğünde daha etkin yapılabileceğine inanıyoruz. Örneğin geçmişte hayvancılıkla ilgili alınan birçok teşvikte, sadece işadamının kendi becerisiyle bu yatırımı devam ettirmeye çalışması, beli bir zaman sonra o yatırımın çökmesine, iflas etmesine neden oldu. Bu yatırımlar, çiftçimiz tarafından, sanayicimiz tarafından gerçekleştirilirken, üniversitelerle işbirliği içerisinde olursa, daha başarılı olacağına inanıyoruz. O nedenle hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesine 21 milyarlık yatırımı planlarken, yatırımın maksimize edilmesini istiyor. İşte tam da burada üniversitelerin devreye girmesi gerekiyor. Bu nedenle DAP Üniversiteler Birliğinin çalışması çok büyük bir önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Konferans salonundaki açılış konuşmaları ile başlayan çalıştay, tarım, sanayi, turizm, enerji ve eğitim gibi farklı kategoride hazırlanan üniversitelerin çalışma gruplarının sunuları ile devam etti.  (İLKHA)