• DOLAR 32.537
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2487.574
  • ...
Şanlıurfa`daki Suriyeli gerginliğinde kahreden detay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa valiliğinin günler öncesinden mitingi yasaklamasını duyurmasına rağmen miting yapılacak alana gelen grup, miting düzenleyemeyince yoldan geçen Suriyelilere saldırmaya başladı. Saldırılarda Suriyelilerden birisinin bıçakla, ikisinin de tekme tokat dövülerek yaralandı. Aynı saatlerde yarım kalan eğitimini tamamlamak için okula gitmeye çalışan 14 yaşındaki Suriyeli Yusuf Mustafa da saldırılarda yaralandı. Saldırılarda yaralanan Yusuf Mustafa`nın,Suriye`deki savaşta babasını ve iki abisini kaybeden bir yetim olduğu ortaya çıktı.

Kontrolsüz gelişen olaylarda hiçbir suçu olmadığı halde sırf Suriyeli kimliği taşıdığı için elektrik kablosuyla 4 kişi tarafından saldırıya uğrayan Yusuf Mustafa yaşadıklarını İLKHA mikrofonlarına anlattı.

Önce babasını sonra 4 abisini kaybetmiş

Yaklaşık 7 ay önce yaşanan savaştan kaçarak hayata tutunmaya çalışan Yusuf Mustafa`nın ailesi, savaşın uzaması sonucu dayanamayarak sınırı aşıp Şanlıurfa merkeze yerleşmiş. 12 kişilik ailesiyle beraber hayat mücadelesi veren Yusuf Mustafa, babasını 7 yıl önce bir hastalıktan kaybetmiş. Suriye`de Esed güçleri ile savaşan 4 abisini de kaybeden Yusuf Mustafa, hayatını kaybeden abilerinin hamile iki eşinin de olduğu 12 kişilik bir ailede yardım kuruluşlarının yaptığı yardımlarla yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye`nin Deyrezor kentinden Türkiye`ye sığınan Yusuf Mustafa, savaştan dolayı yarım kalan eğitimini tamamlamak için Osman Gazi Lisesinde belirli vakitlerde kendileri için ayrılan sınıflarda savaş mağduru arkadaşlarıyla birlikte eğitimini tamamlamaya çalışıyor. İslami bir terbiyeye sahip olduğu her halinden belli olan Yusuf Mustafa`nın, röportaj sırasında vakti daralan ikindi namazını kılması aslında nasıl bir genç olduğunu gösteriyor.

Yaşanan olaylardan sonra Suriyeli ailelere tedirginlik hâkim

Daha Suriye`de yaşanan savaş ve katliamların etkisini üzerlerinden atamayan aile, çocuklarının sığındıkları ülke insanları tarafından üstelik ortada hiçbir sebep yokken öldüresiye dövülmesiyle ikinci bir şok daha yaşamış. Son günlerde Şanlıurfa`da gelişen Suriye karşıtı olaylara bir anlam veremeyen aileye tedirginlik hâkim olmuş durumda. Artık eskisi gibi sokağa çıkamadıkları belirtilen Suriyeli aileler, yetkililerin ve Urfalıların kendilerine sahip çıkmasını bekliyor.

Bir Müslümanın bir Müslümana sebepsiz yere saldırmasına bir türlü anlam vermediğini belirten Yusuf Mustafa, “Bana saldıranlar ‘siz Suriyelileri yaşatmayacağız. Hepinizi Türkiye`den kovacağız. Memleketinize gidin. Sizi burada istemiyoruz` diyorlardı. Bana saldıran bu insanların Türkiye`deki iyi insanları temsil ettiğini düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

“Dört adam beni elektrik kablosuyla dövmeye başlayınca öleceğimi zannettim”

Okula gittiği sırada birisi tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapıldığını söyleyen Yusuf Mustafa, “Ben okula giderken bir adam karşıma çıkıp beni durdurdu. Kimliğimi istedi. Ben de kimliğimi ona gösterdim. Suriyeli olduğumu anlayınca beni bir sokağa çekti. O sokakta bekleyen 4 adam daha vardı. Orada beni elektrik kablosuyla dövmeye başladılar. Kollarıma, sırtıma ve ayaklarıma vuruyorlardı. Yere düştüm o an öleceğimi düşündüm. Her tarafım ağrıyordu. Sonra kalkıp eve doğru kaçmaya başladım.” dedi.

“Hepimiz kardeşiz lütfen bize sahip çıkın!”

Peygamber efendimizin yetimlere sahip çıkın hadisini hatırlatan Yusuf Mustafa, “Yedi yıl önce bir hastalıktan dolayı babam ve Suriye savaşında ise 4 abim şehit oldu. Ben bunun için Allah`a hamd ediyorum. Peygamber efendimiz yetimlere sahip çıkın demiş ama bakıyorum bazı insanlar bunun gereğini yerine getirmiyorlar. Biz de Müslümanız siz de Müslümansınız hepimiz kardeşiz. Biz Türkiye`de ve Urfa`daki insanları seviyoruz ve onlarla birlikte yaşamak istiyoruz. Lütfen bize sahip çıkın.” diye konuştu. (Osman Gülebak - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir