• DOLAR 32.583
  • EURO 34.715
  • ALTIN 2491.92
  • ...
Belediye mağduru Batmanlılar hizmet bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentte belediyeden hizmet alamadıkları yol, su, alt yapı ve temizlik başta olmak üzere birçok sorun nedeniyle belediye mağduru olduklarını belirten Batman halkı, belediyecilik hizmetlerinin olmamasına adeta isyan ediyor.

Salih Gök`ün belediye başkanı olduğu dönemden sonra yaklaşık 17 yılın ardından geçen sürede halk, BDP/DBP`li Batman Belediyesi'nden beklentilerinin bir türlü karşılığını alamadığını söylediler.

Batmanlılar, günlük hayatlarını etkileyen su, ulaşım, temizlik, çevre düzenlemesi, yaya geçitleri gibi birçok konuda belediyeden hizmet beklerken, her geçen gün mevcut sorunlara bir yenisinin eklediğini ifade ettiler.

Batman halkı, kış aylarında en ufak bir yağışta alt yapının ve kanalizasyon şebekesinin çöktüğünü vurgulayarak, bunun ise Batman`da göl manzaralarının oluşmasına, ulaşımdaki yaya ve araç trafiğinin aksamasına neden olduğunu söylediler.

Kentin yolları tarlaya döndü
Kış aylarında en ufak bir yağmurda bile adeta tarlaya dönen yollarda oluşan derin çukurlar zamanında kapatılmadığı için sürücüler bu yollardan geçtikten sonra soluğu Sanayi Sitesinde oto tamirhanelerinde ya da oto lastikçilerinde alıyor.

Söz konusu çukurlar nedeniyle araçlarının sıklıkla arıza yaptığını anlatan ticari araç sahipleri ise özellikle sokak aralarındaki yolların adeta tarlaya dönmesinden duydukları üzüntüyü ifade ederek, belediye yetkililerini göreve davet etti.

Tarlaya dönmüş ana arter ve tali yollardaki çukurlara düşmemek için ani manevralar yapmaları sonucunda çoğu zaman kaza yaptıklarını dile getiren motosiklet sürücüleri, bu kazaların da bazen motosiklet sürücülerinin ölümüne ya da ömür boyu sakat kalmalarına neden olduğunu ifade etti.

Batmanlıların susuzluk çilesi bitmiyor
Her defasında markalaşma yoluna doğru gidildiği iddia edilen kentte; özellikle Ramazan ayı ve yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan susuzluk sorunu kış aylarında da hemen hemen her gün yaşanıyor.

Kış aylarında da yoğun bir şekilde susuzluk yaşadıklarını dile getiren vatandaşlardan Enver Kalkan, bazen günlerce hiçbir işlerini yapamadıklarını söyledi. Hemen hemen her gün su kesintileri yüzünden çareyi bahçelerinde yaklaşık 126 metre kuyu kazmakta bulduklarını dile getiren Kalkan, bu sayede hem kendileri ve hem de mahallelinin su kesintilerine çözüm bulduklarını kaydetti.

Kentin temizlik sorunu aldı başını gidiyor

Batman şehir merkezi adeta çöpten geçilmiyor. Her geçen gün hızla büyüyen Batman, modern şehir olmak yerine çöp şehir olmuş durumda. Batman`ın temizlik sorunu, “Batman çöplük içinde belediye nerede?” yorumlarına neden oluyor.

Şehir merkezi, mahalleler, sokaklar ve özellikle kenar semtler çöp istilasına uğramış durumda. Yaşadıkları yerlerin çöpten geçilmediğini belirten mahalle sakinleri ve esnaflar, belediyeyi asli olan hizmet görevini layıkıyla yapmadığını söylüyorlar.

Batman'ın kanayan yarası“İluh Deresi”

Batman`da 12 mahalle ile 2 köyden geçerek Batman Çayı'na akan ve bir türlü ıslah çalışması yapılmayan İluh Deresi, kirlilik yüzünden hastalık ve mikrop yuvasına dönmüş durumda. Dereden kaynaklanan kötü koku ve çirkin görüntüden dolayı mahalle sakinleri adeta çileden çıkıyor.

İluh Deresi'ndeki kirlilik; etrafa mikrop ve hastalık saçıyor. Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri ise,yılların sorunu olan derenin bir an önce ıslah edilmesini bekliyor.

Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında İluh Deresi`nin taşması sonucu meydana gelen selde 8`i çocuk olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetmiş, 35 mahalle selden zarar görmüştü.

17 Temmuz 2014 tarihinde Batman Valiliğinde yapılan İl Koordinasyon Toplantısında ise Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, “İluh Deresi ıslah projesini öyle veya böyle hayata geçirmek istiyoruz. Derenin ıslahına yönelik girişimlerimizi sürdürüyoruz.” demişti. Ancak derenin ıslahı için henüz bir adım atılmaması tepkileri de beraberinde getiriyor.

Belediyenin yapması gerekeni mahalleli yapıyor

Batman merkez Seyitler Mahallesi sakinleri, mahallelerinde HDP`ye oy çıkmadığı için belediyenin bozuk sokaklarını onarmadığını ileri sürerek, kendi imkânlarıyla sokaklarını yapmak zorunda kaldıklarını söylediler.

Beşevler Mahallesi 12. Cadde üzerinde bulunan mahalle sakinleri de, belediyenin çevre mahallelerin bozuk kaldırımları onardığını fakat mahallelerinde geçtiğimiz yıl BDP`ye oy çıkmadığı için belediyenin kendi kaldırımlarını yapmadığını belirtti. Bunun üzerine mahalleli, kendi imkânlarıyla bozuk kaldırımlarını yapmak zorunda kaldı.

Ayrıca, Beşevler Mahallesi 1304 Sokakta oturan vatandaşlar ise, mahallelerinde bulunan harabe evde esrar içen kişilerden rahatsız oldukları için ev sahibinden izin alarak evi yıktırmak için yaklaşık 30 imza toplayıp belediyeye başvurduklarını ama belediyenin kendilerini oyaladığını iddia etti. Mahalleli, 3 ay boyunca evi yıkması için belediyeyi beklediklerini ancak belediyenin evi yıkmaması üzerine kendi imkânlarıyla kepçe kiralayarak evi yıktırdıklarını söylediler.

Batman tarla ve köy konumunda görünüyor

Batman'ın sayısallaşma oranının düşük olduğunu belirten Harita Topografı uzmanları ve emlakçılar, bu yüzden kent merkezindeki çoğu parsellerin (sınırların) grafik olduğundan ölçülemediğini belirttiler. Uzmanlar, sayısallaşma olmadığı ve parsellerin ölçülemediğinden dolayı Batman'ın tarla ve köy konumunda göründüğünü vurgulayarak, bunun sıkıntılara neden olduğunu ifade ettiler.

Engelli Vatandaşlar belediyenin umurunda değil

Her seferinde engelsiz bir yaşam istediklerini vurgulayan engelliler, 17 yıldır Batman Belediyesi`nin ulaşabilirlik noktasında şehir mimarisiyle engellileri düşünmediğini ve engellilere verilen değeri gözler önüne serdiklerini söylediler.

Batman`daki en büyük sıkıntılarının kentin  mimari yapısı olduğunun altını çizen Batman Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Fatma Zehra Atay, engelliyi yok saymak için ellerinden gelen çabayı harcadıklarını ifade ederek, Batman Belediyesinin 17 yıldır bir zihniyete teslim olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, Batman'ın fiziki şartlarının engelliler için uygun olmadığını belirten Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı, yetkililerden kamu ve fiziki alanlarda engellileri unutmamalarını ve kendilerini de bu toplumun bir parçası olarak kabul etmelerini istedi.

Belediyenin yasal olmayan yollarla mağdur ettiği vatandaşlar

Merkez Yeni Mahallede ikamet eden Şakir Üney, DBP`li Batman belediyesinin kendisini yasal olmayan yollarla mahkeme ettiğini ve kendisinden yüksek meblağda para istediğini belirterek, evinin önünde kurduğu çadırda süresiz açlık grevine girdi.

Üney, belediyenin kendisine ev yapmak için imar izni verdiğini ancak daha sonra yaptığı ev karşılığında evinin imar izni olmadığı gerekçesiyle kendisinden haksız bir şekilde defalarca yüksek meblağda para istediğini iddia etmişti.

Her seferinde belediye adına kendisine partiden geldiğini söyleyenlere para vermek zorunda kaldığını belirten Üney,  son olarak da  örgütün kendisinden 130 bin TL istediğini belirtmişti.

“Bizi yönetenler bize yakışır bir etkinlik yapmıyor”

Tüm bu olup bitenlere olan tepkilerini dile getiren Batmanlı vatandaşlardan Ahmet Zariç, belediyenin Batman`da birinci öncelik olan yol, alt yapı, temizlik olarak herhangi bir çalışmasının ve projesinin olmadığını belirterek, “Batman`daki yollar merhum Salih Gök zamanından kalmadır. Yollar ve sokaklardaki çukurlardan geçilmiyor. Batman`da çok ciddi bir temizlik sorunu var. Ayrıca, biz Kürtler İslam dinine ve kültürümüze çok bağlı insanlarız. Ama bizi yönetenler bize yakışır bir etkinlik yapmıyor. Batman`da belediye, istihdam sağlayacak hiçbir adım atmıyor. Hizmet almaya gittiğimizde belediye yetkilileri bize, ‘ya tutuklunuz varsa ya da dağda adamlarınız varsa size yardım ederiz` diyorlar. Belediye hizmet yerinden çok ideolojik konumdadır.” dedi.

‘Belediyenin yaptığı parklar uyuşturucu meskeni haline gelmiş`

Salih Arpa ise, belediyeye olan tepkisini şu ifadelerle anlattı: “7 senedir esnaflık yapıyorum. Bulunduğum yerde 7 senedir alt yapıdan tutunda, temizlik sorununa kadar hiçbir hizmet yapılmadı. Belediyenin çevre düzenlemesi adına bir hizmeti yok. Batman`ın en büyük sorunlarından bir tanesi de yapılan parklardır. Aile yerleri diye yapılan parklar, uyuşturucu, hırsız ve hayasızlık yuvası haline gelmiş durumda. Ailemizle birlikte parklara gidemiyoruz. Biz artık birilerinin çıkıp bu mazlum Kürt halkına hizmet etmesini bekliyoruz. Bu halkın paralarını başka yerlere harcamasını istemiyoruz. En geri kalmış şehirler dahi Batman`dan dahi iyi konumdadır. Altyapımız sıfırdır ve insan altyapımızı da yavaş yavaş bitiriyorlar. Artık çocuklarımızı dışarıya rahat bir şekilde gönderemiyoruz. Buna bir an önce bir çözüm istiyoruz. Artık temiz bir çevre ve huzur istiyoruz.”

Batmanlılar tepkili
Batman'ın belediyecilik, siyaset ve kamusal anlamda iyi yönetilmediğini savunan vatandaşlar, hizmet başta olmak üzere her kulvarda büyümekte olan Batman`da bu tür sorunların var oluşunun kenti yaşanmaz hale getirdiğini ifade ediyorlar. Söz konusu sorunlarla ilgili olarak; Batman Belediyesi yetkililerini göreve davet eden kent sakinleri, artık bu rezaletlere bir an önce son verilmesini istiyorlar.  (M.Fatih Akgül - İLKHA)






































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir