• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Bu haber yurtdışından telefon getireceklere
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Acarer, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu telefonların kayıt altına alınmasında yeni bir uygulamanın başladığını kaydetti.

Yolcu beraberinde getirilen telefonların elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması sırasında alınan harcın bugüne kadar sadece vergi daireleri ile anlaşmalı bankaların şubelerinden nakit veya hesaptan ödenebildiğini hatırlatan Acarer, şu ifadeleri kullandı:

"Tüketicilerden gelen yoğun talepler neticesinde BTK ile Maliye Bakanlığı koordinesinde bir çalışma yapıldı. Her iki kurumun ortak çalışması neticesinde yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların IMEI kayıt harçlarının İnternet Vergi Dairesi (https://intvd.gib.gov.tr) üzerinden 'Cep Telefonu Harcı Ödeme' seçeneği seçilerek kredi kartı ile yatırılmasına imkan sağlandı. IMEI kayıt işlemlerinin e-Devlet sistemi üzerinden yapılmasına rağmen harç ücretlerinin vergi dairesi veya bankaya gidilerek yatırılması gerekiyordu. Artık telefon kayıt harçları internet üzerinden kredi kartları ile  kolayca ve zahmetsizce ödenebilecek. Bundan sonra yurtdışından telefon getiren vatandaşlarımız  vergi dairesi veya bankaya gitmeden internet ortamında kayıt işlemlerini gerçekleştirilebilecek.

"Günde ortalama bin 800 cihazın kaydı gerçekleştiriliyor"

Cep telefonları ve sim kart ile çalışan elektronik kimlik bilgisine sahip cihazların yasal yollarla kayıt altına alınmasının vatandaşların güvenliği açısından önemine işaret eden Acarer, 2006 yılında kurulan sistem ile kayıp, kaçak ve çalıntı cihazların haberleşme hizmetine kapatılmaya başlandığını kaydetti.

Daha önce çok yaygın rastlanan cep telefonu hırsızlığı ve gasp olaylarının, sistem uygulamaya girdikten sonra azaldığını belirten Acarer, "Vatandaşlarımızın kayıt işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmesi ve kayıtların doğruluğunun sağlanabilmesi için 12 Temmuz 2014'ten itibaren tamamen e-Devlet üzerinden kayıt sistemine geçildi. Bu kapsamda günde ortalama  bin 800 cihazın kaydı gerçekleştiriliyor" ifadesini kullandı.

Acarer, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların yurda girişten itibaren 60 gün içinde kayıt ettirilmesinin zorunlu olduğunu ve bir kişinin iki yılda bir telefonu kayıt altına alabileceğini de anımsattı.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir