• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Anne sütü bebeği birçok hastalıktan korur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Uzman Doktor Ayhan Çeri, anne sütü bebek için en ideal seçenek olduğunu ifade ederek, bebeğin ilk 6 ayında hemen hemen tüm beslenme ve vitamin ihtiyacını tek başına karşılayan anne sütünün, içerdiği pek çok yararlı maddeyle de bebeğin çeşitli hastalıklardan korunmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Anne sütünün faydaları saymakla bitmez

Çeri yapılan pek çok bilimsel çalışma sonucunda anne sütünü alan bebeklerde kulak ve akciğer enfeksiyonları, menenjit, viral, sindirim sistemi hastalıkları daha az görüldüğünü sözlerine ekleyerek, “Bu hastalıklara karşı bebeğinizi koruyan başlıca madde anne sütündeki Ig A adı verilen proteindir. Bu protein anne sütünde ve özellikle de kolostrum adını verdiğimiz ilk zamanlardaki sütte bol miktarda bulunur. Ayrıca anne sütünün daha sonraki hayatta ortaya çıkabilecek diyabet, kolesterol, hipertansiyon ve enlamatuar bağırsak hastalıklarının gelişimini önlemede kısmen etkili olur.” Dedi.

En ideal besin anne sütü

En ideal besinin anne sütü olduğunu söyleyen Çeri daha sonra, “Anne sütü yerine, çeşitli formül mamalarla ya da inek, koyun, keçi sütü ile beslenen bebeklerde alerjik rahatsızlıklar daha fazla görülür. Sadece anne sütünde bulunan Ig A bebeğin sindirim sisteminde koruyucu bir tabaka oluşturur ve bu tabaka olası alerjik besinlerin bebeğin sindirim sitemine ulaşmasını engeller.” İfadelerine yer verdi.

Anne sütü zekâyı arttırır

Çeşitli bilimsel araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha zeki olduğuna dikkat çeken Çeri, “Araştırmaların birinde 17 binden fazla bebek doğumdan sonra 6,5 yıl süre ile takip edilmiş ve bebeklerden uzun sure anne sütü alanların daha yüksek bir zeka katsayısına sahip olduğu gözlenmiştir.” İfadelerini dile getirdi.

Emzirme, meme kanserine yakalanma riskini azaltıyor

Son olarak emzirmenin meme kanserine yakalanma riskini azalttığının altını çizen Çeri, “Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda anne, ne kadar uzun süre ile bebeğini emzirirse meme ve yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının o oranda azaldığı gözlenmiştir. Uzmanlar, anne ve anne adaylarına, meme kanserinden korunmaları amacı ile bebeklerini en az bir yıl süre ile emzirmelerini önermektedirler. Pek çok anne bebeğini emzirirken ruhen rahatladığını hisseder. Bu rahatlamanın nedeni, bu süreçte anne vücudundan salgılanan oksitosindir. Uzmanları bu yargıya ulaştıran çeşitli epidemiyolojik çalışmalar da mevcuttur ve olası nedenin oksitosin adlı hormon olduğu düşünülmektedir.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir