• DOLAR 32.533
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.885
  • ...
Filipinler`de Morolu Müslümanların özerkliği onaylandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filipinler Temsilciler Meclisi'nde bugün yapılan oylamada, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile imzalanan barış anlaşmasının gereği olarak Moro'da kurulacak özerk yapının işleyişinin belirleyen Bangsamoro Anayasası kabul edildi.

Bangsamoro Anayasası ile kurulacak özerk yönetim Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi yerine geçecek ve Morolu Müslümanardan oluşan bir meclise sahip olacak. Bangsamoro Anayasası'nın öncü metni 27 Mart 2014'te MILF ve Filipinler hükümeti arasında imzalanmıştı. Bu anlaşmayla birlikte Filipinler hükümeti, Moro'da özerk bir yönetimin kurulmasını kabul etmiş ve 2016 yapılacak seçimlere kadar bölgede bir geçiş hükümeti kurulmasına onay vermişti. Bu anlaşma 45 yıılık silahlı mücadele ve 17 yıl süren müzakereler sonucunda imzalanabilmişti. 45 yıl süren bu silahlı mücadele sırasında 120 bin kişi hayatını kaybetmişti.

MILF SİYASİ PARTİYE DÖNÜŞÜYOR

Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayarak bölgesel özerklik elde eden Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF), bugün yaptığı açıklama ile siyasi partiye dönüşeceğini duyurdu.

MILF tarafından yapılan açıklamada, hareketin Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi adı altında siyasi bir yapıya dönüşeceği duyuruldu. MILF, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzaladıktan sonra, 40 yıldan bu yana sürdürdüğü silahlı mücadele sürecinin sonuna gelindiğini ve Morolu Müslümanların sivil hyata adabte olacaklarını duyurmuştu. Bugünki açıklamanın da sivilleşme adına atılan bir adım olduğu belirtiliyor.

Moroluların liderlerinden Gadzali Cafer, Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi'nin bölgesel seçimler için de aday göstereceğini söyledi.

Cafer, Basilan, Sulu, Tawi-Tawi, Lanao del Sur ve Maguindanao bölgeleri için adaylar belirlediklerini söyledi.

Filipinler hükümeti ve MILF arasında imzalanan anlaşmayla birlikte, Morolu Müslümanların yaşadığı bölgede Bangsamoro adı altında özerk bir bölge oluşturuldu. Morolu Müslümanların, "bağımszılığa alternatif" olarak nitelendirdiği Bangsamoro Özerk Yönetimi iki yıl görev yapacak. 2016 yılında yapılacak seçimlerle birlikte, Morolu Müslümanlar ilk defa kendilerini yönetecek kişileri seçecek.

Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir