• DOLAR 32.601
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2497.114
  • ...
İşçiler sendikayı istemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa'da iş bırakma eylemi yapam otomotiv işçilerinin sayısı 13 bini aşarken, fabrika çalışanları toplu şekilde Türk Metal Sendikası üyeliğinden istifa etmeye başladı. İşçi temsilcileri, Oyak Renault'un fabrikasında çalışan 5 bin 600 işçinin neredeyse tamamının sendikadan ayrılıdığını bildirirken, Tofaş fabrikasındaki eylemciler de hazırladıkları sendikadan istifa belgelerini arkadaşlarına dağıttı.

Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan Tofaş işçi temsilcilerinden Mehmet Altın, haklarını etkin bir şekilde savunmak için yeni bir örgütlenmeye gitmelerinin şart olduğunu belirtti:

"Türk Metal Sendikası yıllardır bizim alın terimizi heba etti. Bizleri birbirimize düşürerek, işverenle işbirliği yaparak işçileri sindirdi. Hak ettiğimiz koşulları talep edemez hale geldik. Bugün işçinin sendikaya güveni kalmamıştır. Onları bizim temsilcimiz olarak görmüyoruz. Türk Metetal Sendikası'nın fabrikamızdan çıkması için elimizden geleni yapacağız. Yoksa hepimizi bitirmeye kararlılar. Biz demokratik, şeffaf bir sendika istiyoruz."
"Marjinal değiliz"

Eylemi yapanların bazı mecralarda iddia edildiği gibi, marjinal gruplar olmadığını söyleyen Altın, "Çoluğumuzun, çocuğumuzun rızkı için bir araya gelmiş işçilerden başkaları değiliz. Buradaki eylemimiz tamamen ekmek davası. Kendimizi seçim öncesi siyasi malzeme yapmadan, durumumuzu istismar etmek isteyen marjinal grupları içimize almadan bir duruş sergiliyoruz. Yetkililerin bir an önce bunun farkına varıp, bizim yanımızda durmasını umuyoruz." şeklinde konuştu.

Bursa valisinin de destek verdiği ara buluculuk çalışmaları sürüyor. Otomotiv emekçileri üç temel istekleri için yazılı güvence istiyor. Birinci istekleri, şu anda aldıkları saat ücretine 3 TL zam yapılması. İkinci istekleri, Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkması, işçilerin demokratik ve şeffaf yeni bir oluşumla temsil edilmesi. Son istekleri ise işverenin eyleme katılan işçileri zaman içinde tasfiye etmesini engellemek için, işten çıkartılmama garantisi.

"Ücretler konusunda kamuoyunu yanıltıyorlar"

Tofaş işçi temsilcilerinden Mehmet Altın, Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası ile yaptığı sözleşmeyle ilgili olarak "ortalama saat ücreti" hesaplamasıyla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu:

"Ortalama saat ücreti, en düşükten en yükseğe ücret alan tüm işçilerin toplamından elde edilir. Ancak işçi sayısı ve hangi kademeden kaç işçi olduğu gibi hususlar burada sonucu değiştirir. Tofaş'ta işçi ücretleri bin 350 ile 3bin 750 Türk Lirası arasında değişir. Bizim hesabımıza göre saat başına 3 liraya kadar bir zamla, maaşlarımız ancak Bosch çalışanlarının imzaladığı sözleşme ile eşitlenir."

Eyleme Türk otomobil sanayinin iki lokomotif ismi olan Oyak Renault ve Tofaş çalışanlarının büyük bir kısmı katılıyor. Onlara katılan otomotiv yan sanayi sektörünün önde gelen isimleri Coşkunsöz, Mako ve Ototrim Panel Ticaret Sanayi çalışanları da kendi fabrikalarında iş durdurma kararı aldı.

Çalıştıkları tesislerin önünde ve çevresinde eylemlerini sürdüren işçiler geceyi brandalardan yaptıkları çadırlarda geçirirken, aileleri de onlara destek oldu. İşçilerin eşleri, çocukları ve diğer aile bireyleri geceyi eylemcilerle geçirerek onlara moral verdi.

Al Jazeera
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir