• DOLAR 32.588
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2423.446
  • ...
Rusya Tacikistan Arasında Gerginlik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Tacikistan`a izinsiz iniş yapan iki Rus pilotun hapse mahkum edilmesi Moskova-Duşanbe ilişkilerini iyice gererken, Rusya`dan ülkesindeki Tacik işçileri hedef alan misilleme haberleri gelmeye başladı.
 
Moskova makamları Rusya`da çalışan binlerce Tacik göçmenin sınır dışı edilebileceği tehdidinde bulundu. Rus basını sınırdışı konusunda ilk adımların atılmaya başlandığını iddia etti. Tacikistan vatandaşlarının önemli bir kısmı Rusya`nın büyük şehirlerinden çalışıyor. Her yıl bu ülkeye Rusya`dan 1.8 – 2 milyar dolar gönderiliyor. Bu Tacikistan`ın ayakta kalmasını sağlayan bir para.
 
Uzmanlar, bu paranın gelmemesi ve Tacik işçilerin de geri gönderilmesi halinde, Tacikistan`da karışıklıklar çıkmasının muhtemel olduğunu dile getiriyor.
 
Basında 10 bin Tacik işçinin tamamının geri gönderileceğine dair iddialar da var. Bu iddiaları değerlendiren bölge uzmanları Tacikistan`da sorunların artacağını vurguladı. İddiaya göre vatandaşların geri dönmesi Tacikistan’da işsizliği artırarak ülkeyi sosyal patlamanın eşiğine getirecek.
 
SAĞLIK BAHANESİYLE YASAK GİRİŞİMİ
Öte yandan, Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko, sağlık gerekçesiyle tüm Tacik işçilere geçici olarak giriş yasağı getirilmesini önerdi. Onişenko, son yıllarda Tacikistan`dan gelen göçmenlerde AIDS ve verem dahil bazı hastalıkların sayısında artış tespit edildiğini savundu.
 
Asgari sağlık koşulları sağlanana kadar Tacikistanlı işçilerin Rusya`da çalışmasına tam yasak getirilmesini teklif eden Onişenko, "Son yıllarda Rusya`dan 188 Tacik vatandaş tehlikeli hastalık sebebiyle sınır dışı edildi. Bunların arasında 40 AIDS ve 103 verem hastası vardı." dedi. Rus üst düzey sağlık yetkilisi, Tacik ailelerde çocuk felci vakalarını da hatırlatarak, "Tüm bunlar Tacikistan`ın sağlık düzeyinin sıfır olduğunu ortaya koyuyor" iddiasında bulundu.
 
TACİKİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE GÖSTERİ
Olaylar üzerine Tacikistan Moskova Büyükelçiliği, kendi vatandaşlarının çeşitli sorunlarının çözülmesi için Acil Masa kurdu. Ayrıca iktidar yanlısı Rossiya Molodaya adlı gençlik örgütü de bugün Tacik elçiliği önünde 30 kişilik bir protesto gösterisi düzenledi. Protestocu gençler, "Rahman Şımarma!" yazılı kağıtlardan uçak yaparak elçiliğin avlusuna fırlattı.
 
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için Havai`nin başkenti Honolulu`da bulunan Medvedev de, pilotlarla ilgili alınan mahkeme kararının ikili ilişkileri etkileyeceğini belirtti. Tacik yönetimini, ikili ilişkilerin düzeyini göz önünde bulundurmaya davet eden Medvedev, "Olayın hukuki yönleri kuşku uyandırıcı. Umuyorum ki, Tacik merciler bu olayları hukuki açıdan değerlendirecek. Çok umarım ki Tacik dostlarımız bizi duydu" dedi.
 
Tacikistan Parlamentosu`nun alt kanadı Meclisi Nameyandegan Başkanı Şukurcan Zuhurov, Rusya`da bulunan işçi vatandaşlarının durumundan endişe duyduklarını kaydetti.
 
Rusya`daki Tacik işçilerinin son durumunu yerinde öğrenmek üzere bir grup milletvekilini Rusya`ya göndereceklerini kaydeden Zuhurov, Rusya`nın ülkesinin stratejik ortağı olduğunu belirterek, ikili sorunların müzakere yoluyla çözüleceğini söyledi.


TUTUKLANAN RUS PİLOTLAR
Biri Rus diğeri Estonyalı iki pilotun nakliye uçaklarını izinsiz Tacikistan`a indirmeleri ve uçaklardan birinde kaçak olduğu iddia edilen ek uçak motoru çıkması üzerine Tacik mahkemesi pilotları tutuklamıştı. Önceki görülen mahkemede pilotların 8,5 yıl hapse mahkum edilmesi Moskova`nın sert tepkisine sebep oldu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev aynı sertlikte karşılık verebilecekleri uyarısı yaptı. Federal Göçmen Dairesi Başkanı Konstantin Romodanovski, Rusya`da çalışan 297 Tacik göçmenin sınır dışı edilebileceği tehdidinde bulundu.
 
Rus basınına yansıyan iddialara göre ise Duşanbe, Rusya hapishanelerinde yatan bine yakın Tacik uyuşturucu baronlarını kurtarmak için pilotları tutukladı. Life.ru ajansı, tutuklular arasında Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman`ın en yakın akrabasının bulunduğunu da iddia etti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir