• DOLAR 32.519
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2493.666
  • ...
Makedonya`da protestolar devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

40 yaşındaki muhalif lider Zoran Zaev, aynı zamanda Strumica Belediye Başkanı.
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 20 binden fazla kişi hükümet binası önünde toplanarak Başbakan Nikola Gruevski`yi protesto etti. Hükümetin uyguladığı politikaları ve ülkedeki kötü ekonomik gidişatı protesto eden eylemciler, hükümetin istifasını istedi.

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Zoran Zaev, dokuz yıldır görevde olan Başbakan Gruevski istifa edene kadar sokakları terk etmeyeceklerini söyledi.

“Biz burada, hükümet binası önünde kalacağız. Nikola Gruevski istifa etmeli. O gidene kadar biz de gitmiyoruz.”

Başkent Üsküp'teki gösterilere 20 binden fazla kişi katıldı.

Fitili Zoran Zaev'in basın toplantısı ateşledi
Zoran Zaev mayıs ayının başında düzenlediği basın toplantısında 2011'de bir emniyet mensubunun öldürdüğü Martin Neşkovski adlı gencin ölümüyle ilgili bazı telefon kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmış, ardından yaklaşık 2 bin kişilik bir grup Başbakanlık binası önünde protesto gösterisi düzenlemişti.

Zaev, basın toplantısında Neşkovski'nin ölümünün ardından Başbakan Nikola Gruevski, İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska ve İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İvo Koteski ve Gruevski'nin Özel Kalem Müdürü Martin Protugyer arasında geçtiği iddia edilen telefon kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Bunun üzerine başkent Üsküp`te Başbakanlık binası önünde toplanan yaklaşık 4 bin Makedonya Meclisi'ne yürümüş, Meclis binası önünde oturma eylemi düzenlemişti.
Martin Neşkovski isimli genç, 5 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerin ardından düzenlenen kutlamalar sırasında, İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir birliğin mensubu İgor Spasov tarafından öldürülmüştü. Spasov, 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Spasov'un cinayet gecesi görevli olmadığını savunan İçişleri Bakanlığı olayın üstünü örtmekle suçlanmıştı.

UÇK operasyonunda 22 ölü
Ülkenin Kumanova kentinde de çoğunlukla Arnavutların yaşadığı Tode Mendol mahallesindeki bir eve, 9 Mayıs sabahı polis operasyonu düzenlenmişti. Evdeki silahlı grubun polise ateş açarak karşılık vermesi üzerine çatışma yaşanmış; 8 polis ölmüş 37 kişi de yaralanmıştı.

Makedonya hükümeti, 14`ü öldürülen ve 30`u teslim olan Kosova kökenli grubun 1999 savaşında Sırbistan`dan Makedonya`ya geçen ve iki yıl sonra ülkede etnik Arnavut hareketi başlatarak çatışmalara neden olan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyeleri olduğunu söylemişti.

Grubun bir ay içinde sivillere yönelik terör saldırısı hazırlığında olduğunu belirten Makedon polisi, 28 saat süren operasyon esnasında sivil can kaybı yaşanmadığını, sekiz konutun kullanılamaz hale geldiğini açıklamıştı.

Operasyon sonrası İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski ile güvenlik ve karşı istihbarat departmanının başkanı Sasa Mijalkov istifa etmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir