• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
Yemen`de Son 24 Saat İçinde Yaşananlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da "Yemen'i Kurtarma" adı altında düzenlenen diyalog konferansı, Ensarullah (Husiler) hareketi dışındaki Yemenli grupların katılımıyla başladı.

Konferansın açılışında konuşan Riyad Konferansı İstişare Heyeti Başkanı Abdulaziz Cebari, toplantıya katılanların hedefinin Yemen'de Husilerin darbesine son vermenin yanı sıra Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarını da hayata geçirmek olduğunu ifade etti. Cebari, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi başkanlığında üç gün devam edecek toplantılarda alınacak kararların, konferansta temsil edilen bütün kesimler için bağlayıcı olacağını vurguladı.

Konferansta Birleşmiş Milletler'in (BM) Yemen'le ilgili kararlarının uygulanması, ülkede çatışmalar nedeniyle zarar gören bölgelerin yeniden imarı, herhangi bir grup ya da kişiye bağlı olmayacak ulusal bir Yemen ordusunun nasıl kurulacağı gibi siyaset, ekonomi ve güvenlik alanında 3 ana konunun görüşülmesi bekleniyor.

İDSB'den Yemen'e yardım çağrısı

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, Yemen dostlarının, gerçekleştirilecek yardım faaliyetine katılmalarını beklediklerini ifade ederek, "Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere vicdan sahibi herkesi bu karmaşaya son vermek için somut adım atmaya ve insanlık onuruna sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Kurt, İnsani Yardım Platformu 9. İstişare ve İcra Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu'daki bölgesel güç denklemlerinin, toplumsal sarsıntılar ve ardından gelişen siyasi depremlerle yerle bir olduğunu söyledi.

Üç yardım uçağı Sana'ya geldi

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ait 3 kargo uçağının Sana Uluslararası Havalimanı'na ulaştığı bildirildi.

Husilerin kontrolündeki Yemen resmi ajansı SABA'nın haberinde, "UNHCR, 48 ton insani yardım malzemesi taşıyan 2 uçak, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Kızılhaç da insani yardım ve sağlık ekiplerinden oluşan bir uçak gönderdi" denildi.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kızılayı'nın Yemen'e gönderdiği insani yardımlar Aden limanına vardı. Aden limanına gelen BAE Kızılayı'nın bin 200 tonluk gıda yardımı kentteki çatışmalar nedeniyle ''sığınmacı'' konumuna düşen ailelere ulaştıralacak.

İran'ın yardım gemisi

İran'ın Yemen'e gönderdiği yardım gemisinin Aden Körfezi'ne ulaştığı bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, ABD`nin uyarılarına ve Suudi Arabistan'ın deniz ablukasına rağmen gıda ve ilaç yüklü İran Şahid adlı kargo gemisi, sabah saatlerinde Aden Körfezi'ne giriş yaptı. İran Kızılayı'na ait olduğu ifade edilen geminin, perşembe günü Yemen'in Hudeyde limanına ulaşmasının beklendiği belirtildi.

İran'ın, insani yardım malzemeleri taşıdığını duyurduğu "İran Şahid" adlı kargo gemisi, 11 Mayıs'ta Bender Abbas limanından Yemen'e gitmek üzere hareket etmişti. ABD yönetimi, İran'a, Yemen`e ulaştırmak istediği insani yardımları Cibuti'de kurulan BM insani yardım dağıtım merkezi üzerinden göndermesi uyarısında bulunmuştu.

Çatışmalar sürüyor

Yemen'in güneyindeki Taiz kentinde Husi Ensarullah hareketi militanlarının sivil yerleşim bölgelerine havan saldırısı düzenlediği iddia edildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husi militanlar, Taiz kentindeki Er-Ravza, Usayfira ve Ed-Dabua mahallelerine havan saldırısı düzenledi. Mermilerin isabet ettiği bazı binalarda yangın çıktı. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi alınamadı.

Öte yandan ülkenin güneyinde onlarca aşiret mensubunun, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlıları ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Ebyen kentine gelerek, burada Hadi yanlısı Halk Direnişi güçlerine katıldığı belirtildi.

AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir