• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kuzu: "Türkiye bu modelle dünyada küresel güç olamaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin organize ettiği ‘Başkanlık Sistemi’ konulu konferans için Aksaray’a geldi. Kuzu, önce Aksaray Valiliği’ni ardından da Aksaray Belediyesi’ni ziyaret etti. Burada Başkan Haluk Şahin Yazgı ile görüşen Kuzu, Aksaray’daki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kuzu’ya teşekkür eden Belediye Başkanı Yazgı, Kuzu'nun kitabından Başkanlık Sistemi'nin Türkiye için gerekliliğine değinerek, 87 yılda 60 hükümet kurulduğunu belirterek "Başkanlık sistemi bu noktada önemini ve değerini bir kez daha gösteriyor.” dedi.

Kuzu: “Türkiye bu modelle dünyada küresel güç olamaz”

Belediye ziyareti sırasında gazetecilerin ‘Başkanlık sistemi Türkiye’ye ne için gerekli’ şeklindeki sorusunu yanıtlayan Kuzu da, “Şimdi hükümet sayısı diyoruz, bugün 62’inci hükümetteyiz, 63’ü kuracağız inşallah. Yani 4 yıllık hükümetin ömrü olması lazım. Normal de 62 hükümeti çarptığımız zaman 4 ile 248 yapıyor. Yani biz 90 yılda kurduğumuz 62 hükümeti aslında 248 yılda kurmamız gerekiyordu. Yani normal şartlardan bugün 22’inci hükümet olması lazım. 21, 22 olması gerekiyor. Bu çok önemli, şurada belediye başkanını veya il başkanını veya basınla uğraşan arkadaşlarımız 2-3 ayda bir değiştirir, hiçbir icraat yapamazsınız. Yani bırakın 2-3 ayı, 2-3 aylık hükümetler oldu bu memlekette. Bir aylık, bir buçuk ay, 45 gün. Bunları hep yaşadık gördük. Dolayısı ile bu konuya son vermek adına, bu modele geçmek zorundayız.

Türkiye’de Yüzde 10’luk Bir Baraj Sorunu Var

Tabi parlamenter modelin çok başka sorunları var. Bunların detayına girmek istemiyorum ama en azından Türkiye’nin gündeminde olan bir baraj sorunu var. Yüzde 10’luk baraj meselesi hakikaten ben akademisyen olarak her zaman söyledim. Yüzde 10’luk baraj çok yüksek, dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir baraj yok. Yüzde 7 Rusya, yüzde 5 Almanya’da. Tamam, bunları kabul ediyorum ama her zaman da maalesef bunu savunmak zorunda kaldık bir bilim adamı olarak. Niye, sırf istikrar uğruna, doğru olduğundan değil. Bunun makulü yüzde 5’tir. Yüzde 5’e çektiğin zaman Türkiye’de 15 parti girer en az meclise. 7-8’li koalisyonlar başlar. Veya 4’lü 5’li koalisyonlar başlar. Bu şekilde memleketi yönetemezsiniz. Bir sistem, eğer birisine ekmek vermiyorsa, o insanların karnını doyuramıyorsa, sadece ben bu modeli tutuyum demekle bu model tutulmaz. Hangi modeli alırsan al, hangi sistemi alırsan al, hangi kuralı öne sürersen sür, hangi gerekçe olursa olsun bütün bunlar işin araç bölümüdür. Devletin kendisini de yönetir. Asıl olan amaç insanın mutluluğudur. Yani hangi modelden bir iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz. Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. O yüzden en iyi şekilde memleketi nasıl yönetiriz sorusudur bu, cevabı da bence böyle özetlenebilir. Aksi halde Türkiye için eğer diyorsak bölgesinde güç, dünyada küresel güç olmalı. Bu modelle bunlar olamaz.” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Kuzu’ya ziyaretinin anısı olarak üzerinde Aksaray Belediyesinin logosu bulunan plaket ve kalem hediye etti.   (Ömer Yıldırım - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir