• DOLAR 32.349
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2307.867
  • ...

Batmanlı kimi esnaf baharın gelişiyle işlerinin iyi olduğunu söylerken kimisi de 7 Haziran 25`nci dönem milletvekili genel seçimlerinin kendilerini etkilediğinden yakınarak piyasanın durgunluğundan şikâyetçi oldu.

Batman esnafından çocuk malzemeleri satıcısı Seyid Ali Ortaç, “İşsizliğin sebebi insanların kazançlarının üstünde bir harcama yapmalarındandır. Bir tüketim çılgınlığı var. İnsanlar piyasaya borçlu bir hayat yaşadıklarından dolayı zaman içinde kemer sıkma politikasına gidiyorlar. Bunun için piyasayı bir durgunluk sarıyor. İnsanlar borçlanıyor maaş aldıklarında yarısını borçlarına ve yarısını da zaruri ihtiyaçlarına harcıyorlar. Böylece herkes borçlu olarak kalıyor.” dedi.

“Halkta bir endişe, baskı politikası var”

Halı sektöründe işlerin yolunda gittiğini belirten halıcı Nurullah Oğuz şunları söyledi: “Baharın gelişiyle halı sektöründe kışlıklar yerine yazlık halılarla işimize devam ediyoruz. Halı sektöründe bir hareketlilik var. Ama genel anlamda piyasada bir durgunluğun olduğunu söyleyebiliriz. Benim kanaatimce durgunluk seçim atmosferinden kaynaklanıyor. Ayrıca halkta bir endişe baskı politikası var. Bu politikaların olumsuzluklarından dolayı halk piyasaya çıkamıyor.”

İşlerin olmadığından yakınan zücaciyeci esnafından Numan Turan, “İki dükkanım ve bu dükkanlarımda çalışanlarım var. Günlük cirom yaklaşık 800 lira iken şimdi ise 300 lira ciro yapıyorum. Eskiden toptan aldığım malzemeleri şimdi perakende zor buluyorum. Dükkanlarım çeyizlik ve zücaciye üzerinedir. Düğün sezonunda olduğumuz halde hediyelik zücaciye çeşitleri satılmıyor. Piyasada bir sıkıntı var ama ne olduğunu bir türlü çözemedik.” şeklinde konuştu.

“Tek umudumuz seçim sonrası piyasanın tekrar canlanmasıdır”

Manifaturacı Habeş Seyidoğlu ise, piyasanın çok durgun olduğunu, hiç müşteri gelmediği günlerin olduğunu belirterek, "Dükkanı yeni açmışım böyle giderse hiç çalışamadığımdan kapatmak zorunda kalacağım. Piyasadaki durgunluğun sebebi milletvekilleri seçimi olabilir. Tek umudumuz seçim sonrası piyasanın tekrar canlanmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Kiraların yüksek olduğundan yakınan spor malzemeleri satıcısı Murat Çetin, “Piyasadaki durgunluğa göre bizim işimiz iyidir. İşimizin iyi olmasının sebebi de üretimimizi kendimizin yapmamızdandır. Ama genel olarak esnafın durumu kötüdür. Bununda sebebi büyük firmaların gelmesinden ve kiraların yüksek olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

25 yıldır giyim sektöründe olduklarını söyleyen giyimci Emrullah Ok ise şunları söyledi: “Yaklaşık 25 senedir giyim işiyle uğraştığımızdan sabit ve özel müşterilerimiz var. Kışlık sezonu bitti yazlık sezonuyla işimize devam ediyoruz. Yazlık sezonundan her çeşit ürünümüz olduğundan işimiz iyidir. Milletvekili seçimlerinden dolayı millete biraz gerginlik olduğundan piyasada hafif bir durgunluk var. Ayrıca baharın gelişiyle düğünlerin işleri olumlu etkileyeceğine inanıyorum.”

Müşterilerin yaklaşan bayramlar nedeniyle alışverişini ertelediğini söyleyen ayakkabı satıcısı Emrullah Bayram ise, “Yaz sezonun başlamasıyla iş olur diye biraz umutlandık. Fakat kanaatimce seçimin yaklaşmasıyla ve belirsiz bir kriz söz konusu olduğundan satışlar beklentimizi karşılamıyor. Önümüzde Ramazan Bayramının yaklaşması müşterileri kararsız kılıp, alışverişlerini bayrama saklamaları işlerin durgun olmasına sebep oluyor.” dedi. (M. Sait Çelik - İLKHA)