• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bingöl'de Ahilik Haftası kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan ‘Ahilik Haftası’ dolayısıyla Bingöl’de çeşitli etkinlikler düzenlendi. en törenle başladı.

Ahilik Haftası’nı kutlama etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi. Hükümet Konağı önünde başlayan program, Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde devam etti.

Programa, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, Esnaf v e Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, kurum amirleri ve esnaflar katıldı.

“Ahilik, 100 yıldır devam etmektedir

Programın açılış konuşmasını yapan Bingöl Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, Ahilik Haftası’nın 1988 yılından beri Kırşehir ilinde kutlanırken, 2008 yılından bu yana ülke genelinde bütün illerde kutlanmaya başlandığını anımsattı.

Ahiliğin, bin yıldan beri süre gelen gelenek olduğunu kaydeden Tanık, “Ahilik teşkilatı sıradan bir örgütlenme sistemi değildir. Sosyal hayatın düzenlenmesinden, iktisadi hayata kadar, millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran, milletimize has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Ahilik, ortak boyutu temel ilkeleriyle toplumda yaşayan her kesimi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini tüm toplumlara yayan sistemdir. Günümüzde bu anlayış ticaret erbabıyla esnaf ve sanatkârlarımızla devam etmektedir. Ahilik toplumun kurucusu, Ahi Evran’dır. Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik, komşulara iyilik yapmaktır, cömert olmaktır. Böyle güzel ticaretle var olan Ahilik, 100 yıldır devam etmektedir. Ahilik Haftasının ilimiz ve tüm insanlara barış, huzur, güzellikler ve bereketler getirmesi dileğiyle tüm ticaret erbabı ve esnafların kutluyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

“Mesleki Eğitim Okullarına siyasi atamalar yapıldı”

Konuşmasına ahilik kültürünün yayılma tarihini anlatarak başlayan Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, son yıllarda mesleki eğitimin gerilediğini belirterek, “Bingöl’de bir mesleki eğitim okulu yok. Mesleki eğitim okullarına siyasi atamalar yapıldı. Sanayi sitesini kurduğumuzda karşı çıkanlar oldu. Sonra ikincisine ihtiyaç duyuldu. Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunda, 3 valimiz, ‘ne işi var dağ başında, hangi ahmak aldı bu kararı’ diyordu. Dedim o ahmaklardan biri benim. Biz yıllarca oraya çivi çakamadık. Sağ olsun İrfan Balkanlıoğlu destek oldu. Şimdi sayın Valimiz de ahilik konusunda adım atsın, bizler de yıllar sonra, ‘Bir valimiz vardı, ahi babası vardı’ diyelim.” diye konuştu.

Bingöl TSO Başkanı Erkan Çalbay da konuşmasında, “Geçmişten günümüze bütün sosyal-ekonomik kültürlerde, ahilik önemli rol oynamıştır. Ahiliği sadece esnaf ve sanatkâr olarak algılamamamız lazım. Çünkü ahilik kelime anlamıyla, dürüstlük, doğruluk, kardeşlik anlamlarını taşımaktadır. Bu nedenle tüm memurlarımıza, işçilerimize, sanayicimize, köylümüze, çiftçimize ahilik kültürünü aşılamamız lazım.” dedi.

“En çok ihtiyaç duyduğumuz şey kardeşliktir”

Programda konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, kardeşliğe vurgu yaparak, “Ahiliğin manası  kardeşliktir. Hem Bingöl özelinde hem ülke genelinde, en muhtaç olduğumuz, en ihtiyaç duyduğumuz şey kardeşliktir. Topyekûn bir kardeşliği önemsememiz lazım ve topyekûn bir kardeşliği ülke çapında gerçekleştirmemiz lazım. Sadece esnafların arasındaki kardeşlik değil, milletçe bir kardeşliği gerçekleştirmemiz devam ettirmemiz lazım. Bunu çok önemsiyorum.” dedi.

Sinevizyon gösterisiyle devam eden programda, Yılın Ahisi olarak seçilen sobacılık mesleğini icra eden Süleyman Celayir’e ödül verildi.

Program halk oyunları gösterisinin ardından, katılımcılara yapılan ikram ile son buldu. (Nihat Kanat-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir