• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...

Ağrı, Van, Hakkari ve Iğdır İllerinin Valilileri, Üniversite Rektörleri, Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları ve kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda iki komşu ülkenin sınır illeri arasında yapılacak  eğitim, kültürel, ekonomik ve sosyal alanlardaki işbirliği konuları ele alındı.

Hoy Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Batı Azerbaycan Genel Valisi Kurbanali Saadet, Hasan Ruhani`nin Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra İran`ın dış ilişkilerinin değiştiğini ve dış dünyaya açılan kapıda, Türkiye`nin önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin devam etmesi gerektiğini belirten Saadet, hem sınır kapılarındaki giriş-çıkışların, hem de Serbest Ticaret Merkezlerinin aktif hale getirilmesi ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için, alternatif sınır kapıları ve serbest ticaret merkezlerinin açılmasına yönelik çalışmaların her iki ülkenin de yararına olacağını vurguladı.

Türkiye Sınır İlleri Heyet Başkanı ve Van Valisi İbrahim Taşyapan ise toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında köklü bir ilişkinin olduğunu belirterek, iki komşu ve kardeş ülkenin sınır illeri arasında yapılacak işbirliğinin karşılıklı fayda sağlayacağını ve bu toplantının bu yüzden büyük bir önem arz ettiğini ifade etti.

İki ülkenin sınır ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik, bakanlıklar nezdinde toplantılar gerçekleştirdiğini hatırlatan Vali Taşyapan, “ Uluslararası ilişkiler ışığında ilişkilerimizi geliştirmek üzere buradayız. Batı Azerbaycan Eyaletinde 2 milyonun üzerinde vatandaşımız yaşamaktadır. Biz sadece komşuluk ve kültürel alanlarda ilişkileri geliştirirsek, ekonomik ilişkiler de buna bağlı olarak iyileşecektir. Sınır kapılarımızdaki sorunları halletmemiz ve buna bağlı olarak ticaretin gelişmesinin önündeki diğer engelleri ortadan kaldırmamız lazım. Ben umuyorum ki, burada yapacağımız toplantı, bu açıdan her iki ülke için de verimli geçer.” diye konuştu.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıdan sonra alt komite toplantılarına geçildi.

Komite toplantılarından sonra alınacak kararlara ilişkin mutabakat metni imza töreni düzenlenecek. (İLKHA)