• DOLAR 32.541
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2433.141
  • ...
Tarsus'ta 90 çoban'a sertifika verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile İŞKUR ortak çalışmasıyla yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında 90 kursiyere sertifika verildi.

Sertifika töreninde bir konuşma yapan Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesinin isminin Çobanlık olarak değiştirilerek, bilimsel literatüre geçmesi gerektiğini ifade etti.

Göç konuşmasında; "Peygamber mesleği olan Çobanlığın eğitimli bir şekilde yapılacak olması elbette sevindirici. Bin yıldır yanlış bilinen bazı bilgilerin ise bugün yanlış bilindiği gerçeği de bu eğitimler sayesinde ortaya çıkıyor. Gerçek ve gizli kahraman olan çobanlarımız teşekkür ediyorum" diye konuştu.

75. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, kursiyerlerin kurs sonunda başta koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, Koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, bio-güvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme yeteneği kazandırdığını ifade etti.

Kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Erdoğan, meslek programının eğitim süresini ise haftada 40 saat toplamda 120 saat olmak üzere, 3 hafta, 15 iş günü olarak planladıklarını söyledi.

Erdoğan, “Bu kurslar, sürü yönetimi elemanlığını cazibeli bir meslek haline getirmek ve bu sayede kırsal alanda vasıflı ve kayıtlı yeni bir istihdam ortamı oluşturmak, sürü yönetimi elemanlığını teknik ve uygulama kapasitelerini geliştirmek ve bunun yanında, meraların bilinçli kullanılması ve korunmasına doğrudan katkı sağlayacaktır." dedi.

Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ise, Çobanlığın zor bir meslek olduğunu ve birçok Peygamberinde çobanlık yaptığına dikkat çekerek, işin ehemmiyetine vurgu yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala ise, Bu yıl içinde Mersin genelinde hayvancılığa toplam 35 milyon lira tarıma ise 92 milyon liralık tarımsal destek verildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan  90 çobana sertifikaları verildi.  (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir