• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...

İSTANBUL - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasında, "İşbaşı Eğitim Programı" çerçevesinde imzalanan protokolle, işsiz gençler ve öğrencilere çalışarak tecrübe kazanma imkanı, işverenlere de istihdam etmeyi planladıkları gençleri iş başında tanıma fırsatı sağlanacak.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Feriye Lokantası'ndaki protokol imza töreninde, "İşbaşı Eğitim Programı"nın, eğitim sonrasında yaklaşık yüzde 50 istihdamda kalma başarısı sağladıkları bir proje olduğunu söyledi. Projeyi çok önemsediklerini anlatan Yazıcı, projeyi Türkiye kadar kapsamlı uygulayan ikinci bir ülke olmadığını belirtti.

Yazıcı, projeyle istihdam konusunda önemli başarı sağladıklarını anlatarak, "İşverenlerle sürekli temas halindeyiz. Her yıl düzenli olarak iş yerlerini ziyaret edip, anketler yapıyoruz. Bu ziyaretler sonucunda, işbaşında uygulamanın yapılmasının gerektiğini gördük ve bu konuda sürekli çalışma halindeyiz. İŞKUR olarak, 2011'de yaklaşık 10 bin kişinin faydalandığı işbaşında eğitimi, 2014'te 60 bin kişiyle kapattık. 2015'in ilk 4 ayında da 37 bin kişi programdan faydalandı" dedi. 

Geçen yıl 671 bin özel sektör istihdamı gerçekleştirdiklerini dile getiren Yazıcı, "Bu yılın ilk 4 ayında ulaştığımız rakam ise 313 bin oldu. Bu çıtayı koruyabilirsek, yıl sonunda bir milyon hedefine ulaşmayı düşünüyoruz. Bunu her alanda gerçekleştiriyoruz. 2011'le kıyaslarsak işe yerleştirme rakamlarını 3 katına çıkardık. 2012'deki yeni yapılanmanın ardından 15 katına kadar çıktığımız sonuçlar bile var" diye konuştu.

Eyüboğlu: "İşsizlerin ve öğrencilerin istihdamı sağlanacak"

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu da 2014'te dünyadaki genç işsiz sayısının 74,7 milyon olduğunu aktardı.

Bu sayının 2018'de 75,1 milyona çıkmasının beklendiğine işaret eden Eyüboğlu, "Ülkemizde Ocak 2015 itibarıyla genç nüfusta işsizlik oranı, yüzde 20. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 17,7 idi. Bu oran her ne kadar krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan bazı gelişmiş ülkelerdeki oranın altında ise de ortada alarm veren bir durum var" değerlendirmesinde bulundu.

Eyüboğlu, projeyle genç işsizliğe çare olmaya çalışacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"GAN (Küresel İşbaşında Eğitim Ağı) TÜRKİYE üyesi şirketler, program kapsamında işsizlere ve öğrencilere eğitim vererek, becerilerini artıracak, mesleki deneyim eksikliklerini giderecek. Aynı zamanda istihdam etmeyi planladıkları kişileri işbaşında tanıma fırsatı bulacak. Bu sayede gençler meslek ve iş kazanırken, işverenlerin nitelikli eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. İşverenler teşvikten faydalanacak, çalışanlar eğitilirken kazanacak. Protokol kapsamında şirketler katılımcılara verecekleri eğitimleri planlayıp, uygulamayı üstlenecek. İŞKUR, katılımcıların zorunlu giderlerinin yanı sıra, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini ödeyecek."

İŞKUR ile GAN TÜRKİYE adına TİSK tarafından imzalanan protokolle genç işsizlere nitelik kazandırılması ve iş imkanı sağlanması amaçlanıyor. Böylece hem genç işsizler ile yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri, iş başında mesleki deneyim kazanacak hem de işverenler istihdam etmeyi planladıkları gençleri iş başında tanıyacak.  

İşbaşı Eğitim Programı, 23 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren mesleki yeterlilik teşvik düzenlemesine paralel biçimde uygulanacak. Buna göre, program kapsamında eğitim verdiği işsizlerden en az yüzde 20'sini işe alan işverenlerin sigorta primleri imalat sektöründe 42 ay boyunca, diğer sektörlerde 30 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenecek. 30 Haziran'a kadar başvuran şirketlere ekstra 6 ay prim teşviki sağlanacak. İşbaşında eğitim görerek, istihdam edilme şansı doğan işsizler de eğitim süresi boyunca asgari ücret alacak.

Eğitim kapsamında GAN TÜRKİYE üyelerine programlarda öncelik tanınacak. Şirketler, programdan faydalanmak isteyen katılımcıları, İŞKUR aracılığıyla ya da kendi imkanları ile temin edebilecekler. İŞKUR, programa ve teşviklere ilişkin iş ve meslek danışmanlarının şirketleri ziyaret etmelerini sağlayacak ve şirketlerin talepleri doğrultusunda uygun katılımcı işsizleri temin edecek.

Katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini İŞKUR ödeyecek. Programı tamamlayan katılımcılar şirketlerce istihdam edilmeleri durumunda teşviklerden faydalanmak için İŞKUR ile iş birliği yapacaklar. TİSK, İŞKUR'a kaydı bulunmayan GAN TÜRKİYE üyesi şirketlerin İŞKUR'a kaydolmasını teşvik edecek, protokolün şirketlere duyurulmasını sağlayacak.

AA