• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Sana`da silah deposuna saldırı: 69 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sana`da görev yapan bir sağlık yetkilisine göre, Suudi Arabistan`ın öncülüğünde oluşturulan Husi karşıtı koalisyona ait uçaklar ağır silahlarla dolu bir depoyu bombaladı.

Saldırının ardından büyük patlamanın meydana geldiğini ifade eden yetkili, en az 69 kişinin hayatını kaybettiğini, 250 kişinin de yaralandığını söyledi. Yetkili, ölen ve yaralanan kişilerin çoğunun sivil olduğunu da dile getirdi. Görgü tanıkları da, koalisyona ait uçakların Sana`nın doğusunda yer alan Nukum Dağı bölgesinde bulunan askeri üste ve yakınlarında birçok patlamanın meydana geldiğini aktardı.

Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı (SABA) ise, koalisyona ait uçakların Nukum bölgesine düzenlediği hava saldırıları sonucunda çoğu çocuk ve kadının bulunduğu 90 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ajans, uçakların hava saldırıları sırasında uluslararası yasaklanmış silahları kullandığını da öne sürdü.

Sana 21 Eylül 2014'te Husilerin kontrolüne girmişti. 19 Ocak 2015'de parlamentonun feshetmesiyle birlikte Husiler devletin kurumlarını, televizyon kanallarını ve haber ajanslarını ele geçirmişti.

Ateşkesin başlamasına saatler kala

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Yemen'de 12 Mayıs'ta saat 23.00`ten itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.

Husiler ise, Suudi Arabistan`ın önerdiği insani yardım amaçlı 5 günlük ateşkesi kabul ettiğini açıklamıştı. Kararın ardından İran, Yemen'e kargo gemisiyle insani yardım göndereceğini duyurmuştu.

Husilere bağlı güçlerin Genel Kurmay Başkanı Şeref Lokman, “Bazı dost devletlerin, zalimce kuşatmanın kaldırılmasına, ticari gemilerin Yemen limanlarına ulaşması ve insani yardımlara kapı açacak bir insani ateşkes çabaları üzerine Salı günü başlayacak ateşkesi kabul ettiğimizi ilan ediyoruz” demişti.

Ülkede İran destekli Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta ''Kararlılık Fırtınası'' adlı hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan saldırı, 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık ''Umuda Dönüş'' operasyonunun başladığı bildirilmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Bu haberler de ilginizi çekebilir