• DOLAR 32.588
  • EURO 34.758
  • ALTIN 2491.159
  • ...
Aydın Gök: Kürtçe ikinci resmi dil olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR`ın 7 Haziran Milletvekili Genel seçimlerinde desteklediği Batman bağımsız milletvekili adayı Dr. Aydın Gök, seçilmesi durumunda Kürtlerin varlığının anayasal zeminde tanınması ve Kürtçenin devletin ikinci resmi dili olması konularında çalışacağını ifade etti.

HÜDA PAR`ın desteklediği Batman bağımsız milletvekili adayı Aydın Gök, İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kürt meselesine bakışı, yüzde 10`luk seçim barajı ile Batman`ın sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili sorularımızı Gök'e yönelttik.

İşte Aydın Gök'e yönelttiğimiz sorular ve aldığımız yanıtlar:

Yüz yıla yakındır var olan Kürt meselesine sizin bakış açınız nedir? Milletvekili seçildiğiniz takdirde parlamentoda Kürt meselesinin çözümü için ne tür girişimlerde bulunacaksınız?

Kürt meselesi Cumhuriyetin kuruluşundan önce İttihat ve Terakki zihniyetiyle başlayan bir meseledir. Yaklaşık 100 yıldır Kürtler açısından dışlayıcı, asilime edici politikalar sonucu Kürt meselesi ortaya çıkmıştır. Bu mesele, birçok soruna da kaynaklık etmiştir. Son dönemde de Kürt meselesinin çözümü adına bazı adımlar atılıyor. Biz, bu konunun hem yetersiz olduğunu ve hem de yanlış mecrada gittiği kanaatindeyiz. Bu konuda taraflarda samimiyet eksikliği görüyoruz. Çözüm süreci, barış süreci dediler fakat şu ana kadar hem devlet hem de örgütün samimi davranmadığını gördük. Kürt meselesini, bir taraf devletin ali menfaatlerine kurban etmeye çalıştı, diğer taraf da örgütün ideolojik çıkarlarına alet etmeye çalıştı.

Kürdistan ve Kürt meselesiyle ilgili olarak şunları söylüyoruz; Kürtlerin varlığı anayasal olarak tanınmalıdır. Türkler ve Kürtler, ülkenin asli kurucu halkları olarak kabul edilmelidir. Şu an Kürtlerin tanınmasıyla ilgili anayasada herhangi bir madde yoktur ve Kürt kelimesi geçmiyor. Türkler hangi haklara sahip iseler, Kürtler de aynı haklara sahip olmalıdır. Biz bunu aynı şekilde diğer etnik kesimler için de söylüyoruz.

Ayrıca Kürtçe de, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır. Anadilde eğitim hakkı da verilsin. Diğer vatandaşlar da makul talep olursa, kendi dillerinde eğitim alabilmelidirler.

Sınırlar konusunda da şunu diyoruz; Kürdistan sınırlarının sembolik sınırlar haline getirilerek kimlikle geçişe imkân sağlanmalıdır.

Bir de devlet, geçmişte yaptıklarından dolayı özür dilemeli, kabirlerini gizlediği Said-i Nursi, Şeyh Said ve Seyit Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerlerini açıklamalıdır. Çünkü zamanında bu insanlar mağdur edildiler, haksız yere idam edildiler ve kendi eş, dost, akrabaları mezar yerlerini bilmedikleri için onları ziyaret edemediler. Sonrasında da haksız yere itham edildiler. Bu şahsiyetler için iade-i itibar olmalı ve devleti temsil makamında olanlar, başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygıyla andıkları Kürt âlimlerine yapılmış olan zulmü resmen kabul etmeli ve bu şahsiyetlerin yakınlarından ve halktan devlet adına özür dilemelidirler.

Kürt meselesinin çözümü adına ortaya attığımız çözümlerden biri de yerinden yönetim meselesidir. Yerel yönetimler güçlendirilmeli, nasıl ki belediye başkanlarını halk seçiyorsa vali, kaymakam gibi yerel yöneticilerini de halk seçebilmeli ve Adem-i merkeziyet olmalıdır. Dolayısıyla halkın sorunlarıyla yakından ilgilenebilecek ve sorunlarını bilen yerel yöneticilerin yönetimde olmaları bu halkın geleceği açısından inşallah daha sağlıklı olacaktır. Böyle bir talebimiz olacaktır.

Bu bölge ihmal, inkâr ve asimilasyon politikalarıyla mağdur edildi. Aynı şekilde halkımız ekonomik yönden de yıllarca mağdur edildi. Kürt meselesinin çözümü adına üzerinde durulması gereken meselelerden biri de, bölgenin kalkınmasıdır. Bölgeye ekonomik kalkınmada da pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Devlet bizzat kendisi istihdam sağlasın, iş alanları ve fabrikalar açsın diyoruz.

Kürt meselesine yönelik taleplerimizden bir tanesi de, siyasi genel aftır. Tüm siyasi tutuklu ve mahkûmlara, yurtdışında bulunan siyasi suçlulara, vatandaşlıktan çıkarılanlara genel bir af gelmelidir diyoruz. İnanıyoruz ki, Kürt meselesinin çözümünde de böyle bir adım önemli bir rahatlama sağlayacak, barışa faydası olacaktır.

Seçimlerdeki yüzde 10`luk baraja nasıl bakıyorsunuz? Bu barajın seçmen üzerindeki etkisi nasıldır?

Seçimlere parti olarak yani HÜDA PAR olarak girecektik. Fakat Türkiye`deki yüzde 10`luk seçim barajı engeli nedeniyle biz de seçime bağımsız adaylar olarak girmek zorunda kaldık. En yüksek seçim barajı şu an Türkiye`de uygulanmaktadır. Avrupa dâhil diğer ülkelere baktığımızda seçim barajı, 0-5 oranı arasında gidip gelmektedir. Kimi ülkede baraj uygulanmamaktadır, kimi ülkelerde de en fazla yüzde 5'lerdedir. Sadece bir iki ülkede yüzde 7 baraj uygulanmaktadır. Fakat ülkelerin çoğunda bu yüzde 3`tür. Dolayısıyla en büyük mağduriyeti Türkiye`deki seçmen yaşamaktadır. Seçim barajı, temsilde adalet ilkesine ters, haksız bir uygulamadır.

Her vatandaşın oy kullanması isteniyorsa o zaman her seçmenin oyu eşit kıymette olmalıdır. Dolayısıyla yüzde 9 küsürlerde seçim barajına takılan milyonlarca seçmenin oyu boşa gitmiş oluyor. Aynı şekilde her partinin aldığı oy da eşit kıymet ve değerde olmalıdır. Ayrıca seçim barajı seçmen üzerinde psikolojik bir baskı sebebi olabilmektedir. Desteklediği partinin barajı aşamaması ihtimali kişiyi kerhen de olsa başka partiye oy vermek zorunda hissettiriyor. Seçim barajı, düşünce özgürlüğünün önünde bir engeldir.

Batman`ın sorunları ve sizin bu sorunlara karşı çözüm önerileriniz nelerdir?

Şüphesiz milletvekili seçilirsem, Batmanlı kardeşlerimin vekili olarak meclise gireceğim. Ve en önemli önceliğim sahipsiz Batman`ımıza hizmet etmek, faydalı olmak olacaktır. Sahipsiz Batman diyorum. Zira dört yıldır mecliste olan Batman`ın vekillerinin karneleri sıfırlarla doludur. Batman için, Batman halkı için ciddi hiçbir talepleri ve hizmetleri olmamıştır. Şu an Batman büyük bir köy görünümdedir.

Batman`ın en büyük sorunlarının başında işsizlik geliyor. Bugün Batman`ımız yüzde 23`lük işsizlik oranıyla ilk sıralardadır. Bu konuda ciddi adımlar da atılmadı. Can, mal ve nesil emniyeti yoktur. Biz bunu 6-8 Ekim olaylarında gördük. Can ve mal güvenliğinin olmayışı birçok olumsuzluğa sebep olabilmektedir. Batman`da işsizliğin bitmesi için devletin bizzat yatırım yapması lazım ve özel sektörün de önünü açması lazım. İstikrar, can ve mal güvenliği, huzurun olmadığı bir yerde siz özel sektörü burada tutamazsınız. Özel sektörün ciddi manada yatırımlar yapabilmesi için can ve mal güvenliğinin mutlaka sağlanmış olması lazım.

Uyuşturucu kullananların sayısı giderek artmaktadır. Trafik ve ulaşım berbat bir haldedir. İşsizlik sorunu için yeni istihdam alanları oluşturulmalı, fabrikalar açılmalıdır. Batman yatırımcı için cazibe merkezi haline getirilmelidir. Can ve mal güvenliğinin sağlanması adına ciddi tedbirler alınmalı, kardeşlik, sevgi ve muhabbetin yerleşmesi için emniyet tedbirlerinin dışında eğitim ve sosyal projeler üzerinde durulmalıdır. Bu sayede hırsızlık, yağma ve cinayetlerin önüne geçilmiş olur. Üniversitede, tıp, mühendislik ve hukuk bölümleri açılmalıdır. Özellikle Karşıyaka Mahallesi bölgesine donanımlı bir hastane yapılmalıdır. Kentsel dönüşümün şartları cazip hale getirilmeli, TOKİ tarafından yeni konutlar yapılmalıdır. Devlet yılların meselesi olan İluh deresinin ıslahını bizzat kendisi yapmalıdır. Batman`ın şehirlerarası yolları ölüm yolu olmamalı, uçak seferleri artırılmalıdır.

Milletvekili seçildiğim takdirde öncelikle Batman`ımızın sorunlarına eğileceğim. Sadece meclise kapak atıp da taziyeden taziyeye gelmeyeceğiz diyoruz. Batman`a geldiğimizde de Batman`ın tamamını dolaşıp vatandaşlarımızla bire bir görüşeceğiz. Onların sorunlarını dinleyip çözümü adına da inşallah üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.

Dr. Aydın Gök kimdir?

Evli ve 5 çocuk babası olan Gök, 1966 yılında Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı Mebiye köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Batman`da okuyan Gök, Batman İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan Gök, 1994 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi.

Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra meslek hayatına Batman'ın Beşiri ilçesinde başlayan Gök, Batman`da, farklı sağlık kurumlarında yıllarca doktorluk yaptı.

HÜDA PAR Batman il teşkilatını kurmak için Batman Bölge Devlet Hastanesindeki görevinden istifa eden Gök, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde HÜDA PAR`ın desteklediği Batman bağımsız milletvekili adayı oldu.    (Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir