• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
SON DAKİKA
Libya açıklarında Türkiye gemisine saldırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İspanya'dan aldığı yükle Libya'nın Tobruk limanına giden Türkiye'de bir şirkete ait TUNA-1adlı gemiye önce karadan top atışı yapıldı ardından 2 ayrı hava saldırısı düzenlendi.

Türkiye'de bir şirkete ait Cook Islands bayraklı gemiye dün akşam saatlerinde uluslararası sularda yaşandığı belirtilen saldırıda Türkiye vatandaşı olan üçüncü kaptan ölürken yaralıların olduğu da belirtiliyor. Yanan geminin Tobruk limanına çekildiği bildirildi.

Tobruk'taki hükümete bağlı ordu sözcüsü, bombalamadan önce Türk gemisini Derna'ya girmemesi için uyardıklarını belirterek, "Bir gemi Derna kıyılarına 10 mil yaklaştı. Derna limanına girmemesi konusunda uyarıda bulunduk. Mürettebattan biri öldü, biri de yaralandı." ifadelerini kullandı.

Saldırıyı protesto eden Dışişleri Bakanlığı ise, saldırıdan Tobruk'taki hükümeti sorumlu tuttu.

"Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanina giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığını belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir." denildi.

"Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz." ifadeleri kullanılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.

Söz konusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."

Türkiye Tobruk hükümetini tanımıyor

Libya'da şu anda biri Trablus merkezli diğeri Tobruk merkezli olmak üzere 2 hükümet bulunuyor. Türkiye başkent Trablus'ta bulunan hükümeti tanırken, Tobruk merkezli hükümet de, uluslararası toplum tarafından tanınıyor.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir