• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bismil'deki sera çiftçilerine akademik destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mikdat Şimşek ile Diyarbakır Tarım Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri tarafından Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, domates ve salatalık yetiştiriciliğinin yapıldığı seralarda sorunlar yerinde inceleyerek, sera çalışanlarına ve Tarım Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine sera koşullarında eğitim verildi.

Bir dekardan 20-25 ton salatalık ve 30 ton civarında domates üretildiğini belirten çiftçiler, elde ettikleri ürüne mukabil, gerekli şartları oluşturmak ve özellikle ısıtma sorunundan dolayı fazla bir kar elde edilemediğini belirttiler.

Seralarda  bakteriyel benek hastalığı ve bakteriyel leke hastalığının yaygın olduğundan dolayı, içlerinin gezilmesine izin verilmeyip, sadece salatalık yetiştirildiği bir sera bölümünden uzaktan fotoğraf çekimine izin verilen gezide, Doçent Doktor Mikdat Şimşek, serada bahçe bitkilerinin yetiştiriciliği hakkında bilgiler vererek, domates ve salatalık başta olmak üzere bahçe ürünlerinin organik olarak yetiştirilmesi halinde daha karlı ve insan sağlığına daha yararlı olacağını vurguladı.

Yardımcı Doçent Doktor Musa Büyük ise seralarda bakteriyel benek hastalığı ve bakteriyel leke hastalığı başta olmak üzere, domates güvesi, iki noktalı kırmızı örümcek ve tütün tripsi’nin, domates ve salatalık gibi sebzelere zarar verdiğini ve bunlarla aktif mücadelenin zamanında yapılması gerektiğini söyledi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir