• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...
'Engelli değiliz ama engelleniyoruz'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da 10-16 Mayıs Dünya Engelliler haftası münasebetiyle İlke Haber Ajans’ına sıkıntılarını   ve isteklerini dile getiren engelli vatandaşlar, yetkililere ve topluma çağrıda bulunarak, engelli olmadıklarını ancak engellendiklerini belirterek, toplum tarafından hor görülmeleri ile kent yaşamının kendileri için yaşanılmaz bir hale gelmesine dikkat çektiler.  

Ayakları yere basmadığı halde geçimini sağlıyor

Diyarbakırlı engelli vatandaş Veysi Yıldırım, aldığı yardımların kendi geçimine yetmediğini ve bu yüzden kendi geçimini ayakları yere basmadığı halde kendi imkanları ile sağlamak zorunda kaldığını söyledi.

Geçimini ilkbaharda yeşeren rengarenk gülleri toplayıp satarak sağlayan Yıldırım, her gün Bağlar ilçesinden Yenişehir ilçesine tek başına tekerlekli sandalye ile geliyor.

Yolların kendileri için uygun olmadığını, çukurlarla dolu olduğunu söyleyen Yıldırım, belediyeye kendilerine uygun kaldırımlar ve yollar yapılması için çağrıda bulundu. Belediye otobüslerinin kendilerini almadığını, aldığında ise binme imkanlarının olmadığını söyleyen Yıldırım, yetkililerden bunun için önlemler alınması istedi.

“Maddiyattan çok maneviyata ihtiyacımız var”

Geçimini gazete satışı yaparak sağlayan Süleyman Yılmaz adlı engelli  ise,  her yerde dışlandıklarını ve  çoğu zaman kendilerine söz hakkı verilmediğini iade etti. Yılmaz, yetkililere seslenerek, engelli vatandaşların maddiyattan çok maneviyata ihtiyaçları olduğunu  söyledi.

Yılmaz, “Kimse yarın kendisinin ya da ailesinin bir engelli olabileceği ihtimalini düşünmez. Bu yüzden de kimse ilgilenmiyor. Bizim de bazı ihtiyaçlarımız var. İhtiyaçlarımızı karşılamak için de çalışmamız gerekiyor. Çalışmak için de iş gerekiyor. İş istiyoruz, ancak ‘tamam’ deyip geçiyorlar.” dedi.

“Ya engelli maaşını arttırın, ya da bize uygun bir iş bulun”

 Zülküf Akman isimli engelli vatandaş ise, yolda yürürken dahi insanların kendisine yol vermediğini ve bu yüzden sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Yolda yürürken insanların kendisiyle dalga geçtiğini söyleyen Akman, yetkililerden engelli maaşlarının arttırılmasını, ya da kendileri için uygun bir iş bulunmasını talep etti.

İş bulma sıkıntısı yaşayan engelli diğer bir vatandaş ise, devlet memuru olmak istediğini, bunun için de okuduğunu ve   yetkililerden  eğitimi için destek beklediğini söyledi. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz - İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir