• DOLAR 32.36
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2323.15
  • ...
`Engellileri ömrümüzün tümüne sığdırmalıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da yaşayan engellilerin sıkıntıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Tüm Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Polat, Diyarbakır merkezde yapılan araştırmalar neticesinde hayatın yaşanmaz olmasından dolayı engellilerin hayata küsecek kadar sosyal hayattan uzaklaştığını, çünkü sosyal hayatta kendileri için bir alan bulamadıklarını söyledi.

Toplum olarak engelli insanlara karşı bir lakaytlık ve görmezden gelme durumunun söz konusu olduğunu belirten Polat, bu durumda en büyük görevin devlete düştüğünü ve yaşanan sıkıntıların yetkililerce doğru bir şekilde teşhis edilerek önleminin alınması gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde engellilerin yılda sadece bir hafta için hatırlanmasının yanlış bir anlayış olduğunu söyleyen Polat,  “Engellileri ömrümüzün tümüne sığdırmalıyız. Engellilerin sıkıntıları çoktur. Bunların önüne geçilebilir. Bunun için gerekli merciler ve kanunlar vardır. Ancak uygulamada maalesef ki etkisiz olmuşlardır.” dedi.

Polat, “Kaldırımlar işporta tezgâhları tarafından adeta işgal edilmiş. Bunu yanında kahvehanelerin ve lokantacıların masa ve sandalyeleri de kaldırımları işgal ediyor. Marketçisinden zücaciyecisine kadar tüm iş yerleri elbirliği etmiş gibi kaldırımları işgal etmede adeta bir yarış içerisine girmişler. Parklar ise engelli insanlarımızın istifade edebileceği standartların çok altında. Tüm bunlara rağmen, Belediye ise maalesef bunları görmüyor.” ifadelerini kullandı.

“Tutabilecekleri bir bariyer olması gerekir”

Engellilerin istifade edebilmeleri için kaldırımlara yapılması gereken sarı şeritlerin her tarafta olmadığına dikkat çeken ve bundan dolayı yaşanan sıkıntıların giderilemediğini belirten Polat, bir engellinin hayatını kolaylaştırabilecek standartların olduğunu ve bu standartların dünyada uygulanma şekillerine bakılarak esas alınması gerektiğini vurguladı.

Engellilerin çeşitli sıkıntılarını anlatan Polat, sözlerine şöyle devam etti: “Karşıdan karşıya geçerken bir engelli yeşil ışığı göremez. Ancak engellilerin kullanabileceği bir butonun ışıkların bulunduğu direklere monte edilmesi durumunda bu sıkıntı yaşanmayacaktır. Bu zor bir uygulamada olmasa gerek. Bunun yanında belli başlı bazı rampalarda engelliler için düzgün bir yol olmadığı, bununla ilgili hiçbir tedbir alınmadığı ve hiçbir imkân sağlanmadığı için meydana gelen sıkıntılar söz konusudur. Bu durum engelli olan kardeşlerimizin var olan sıkıntılarına sıkıntı katmaktan başka bir şey değildir.”

Üst geçitlerde engelli asansörünün bulunması gerekiyor”

Üstgeçitlerdeki yaşanan sıkıntılara da değinen Polat, üstgeçitlerde engelliler için asansörün bulunmasını eleştirdi.

Polat, “Bütün üst geçitler incelendiğinde hiç birinde engelli asansörünün olmadığı görülecektir. Bu sorunlarla ilgili olarak, kurum amirlerimizle ve yetkililerle pek çok görüşmelerimiz oldu. Ancak, görüşmelerimizin neticesi olarak bu güne kadar hiçbir adım atılmış değil. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını ve kendilerini engellilerin yerine koymalarını istiyorum.” dedi. (M. Sıddık Bilge / Emrah Deniz – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir