• DOLAR 32.333
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2293.713
  • ...
Mardin'de Rahvan Atları Yarışı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen 18. Geleneksel Rahvan At Yarışları şampiyonası düzenlendi. Artuklu Kaymakamlığı ve Mardin Rahvan Atları Kulübü'nün desteği ile Zınnar Bağları alanından 7 kategoride yapılan şampiyona da 20 ilden 100'den fazla at katıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, “Bugün Geleneksel ata sporlarımızdan olan rahvan atların bir koşusuna birlikte şahitlik yapıyoruz. Bu kapsamda rahvan at yetiştiricileri birliğimiz arkadaşlarımızın yıllardır verdiği emeğin bir sonucu olarak bugün 18. düzenlenen yarışmalarımızın ikinci kez bu sahada düzenlendiğine şahitlik yapıyoruz. Bu kapsamda 20 civarında ilden yaklaşık 100 civarında at buraya getirilerek yarışmalara katıldı. Netice itibariyle Rahvan at yetiştiriciliği bizim geleneksel ata sporlarımızdan ve yaşatılması gereken destek verilmesi gereken spor dallarımızdan bir tanesidir.”diye konuştu.

Mardin Rahvan Atları Kulübü Başkanı Mehmet Emin Dündar ise, rahvan atların binlerce yıldır bölgede ıslah edildiğini söyledi. Dündar, “Anadolu’nun birçok yerinde rahvan at kullanılmıştır. Mardin’de geleneksel federasyon adına yapılan yarışlar 1996 yılında başlamış. Mardin’de 18.'sini yapabildik. Maddi imkânsızlıklardan dolayı ancak o kadar yaptık. Daha önce bunlar mahalli yerlerde yapılırdı. Ovada Arap atı dağlık bölgelerde de Rahvan atı kullanılırdı. Bu yarışın adı geleneksel Mardin Rahvan Atları yarışıdır. 100’ün üstünde at katıldı. Türkiye’nin 20 vilayetinden, Van’dan Şırnak’a, Gaziantep’ten Mardin’e bütün çevre illerden katılımcı arkadaşlarımız var. Çorum’dan ege tarafından da gelen arkadaşlarımız var. Yarışın ödülü federasyonumuzun belirlediği gibi baş kategorisine 8 bin lira baş altı 6 bin lira verilecek. 7 kategorimiz var. En büyük kategori baştır en büyük ödülü o alır. Bunlar nizami kurallar çerçevesinde yarışıyor. Spor Bakanlığı formatına göre yapılan yarışlardır. Her kategoride at diskalifiye oldu. Rahvan hızlı yürüyen anlamına geliyor. Hızlı yürüdüğü zaman Mardin’den Diyarbakır’a durmadan gidebilirsiniz. Kendi terini yürürken soğutan bir attır. Arap atında bu şans yoktur.  Rahvan atında öyle bir sıkıntı yok. Eskiden genelde taşıma işi ile uğraşanlar muhakkak Rahvan atı kullanırdı.” dedi.

Siirt'ten gelen Ferhat Tokuz adlı yarışmacı ise şunları söyledi: “Yarışmaya Siirt’ten katılıyorum.  Her sene burada düzenlenen rahvan atları yarışlarına katılıyoruz. Atlarımızı eğitiyoruz taylıktan çıkardıktan sonra kategori olarak yarışlara katılıyoruz. Her ata uygun bir kategori var. Bunlar atın özelliğine göre hızına göre değişiyor. Siirt’ten iki at getirdim.”

Şampiyonada dereceye giren atların sahiplerine ödül verildi.  (M. Salih Keskin - İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir