• DOLAR 32.538
  • EURO 34.763
  • ALTIN 2490.568
  • ...
Mısır`da olaylar büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dimyat`ın darbe karşıtı gösterileriyle bilinen Besarta köyünde yaşanan olaylarda güvenlik güçleri gerçek mermi kullandı. Günlerdir devam eden olaylarda altı gösterici yaşamını yitirdi.

Savcılık, Dimyat kentinde geçen hafta darbe karşıtlarının düzenlediği eylemde gözaltına alınan 13'ü kadın 25 kişinin on beşer gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

Çoğunluğu kadın olan göstericilerin hapse atılmasının ardından köyde gösteriler daha da şiddetlendi. Bunun üzerine Mısır güvenlik güçleri bölgeyi beş gün boyunca kuşatma altında tuttu. Güvenlik güçlerinin evlere düzenlediği baskınlarda birçok evde maddi hasar meydana geldi ve üç iş yeri yandı.

'Tehditle itirafa zorlanıyorlar'
Gözaltına alınan kadınların avukatları, müvekkillerinin işkence ve tecavüz tehdidiyle işlemedikleri suçları itirafa zorlandığını söyledi.

Darbe karşıtı Kadınların Devrimci Birliği, yaptığı açıklamada Besarta Köyü`nde silahlı güçlerin silahsız halka uyguladığı şiddetin bir 'savaş suçu' olduğunu bildirdi.
Kadınların Devrimci Birliği, darbe yönetiminin hapishanelerindeki tutuklu kadınlarla dayanışma çağrısı da yaptı.

Dimyat Devrimciler Konseyi de, darbe yönetiminin Mısır halkına yönelik ihlallerine uluslararası camianın sessiz kalmasını kınayarak Besarta Köyü ile dayanışma çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, "Herhangi birinin kızlarımıza ve ırzımıza el uzatması durumunda daha fazla kan vermeye hazırız" dedi.

Darbenin geçmişi
Mısır`da Hüsnü Mübarek`e karşı başlatılan ayaklanmalar sonrası ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi kazanmıştı.
Mursi`nin istifası için göreve gelişinin birinci yıldönümünde sokağa dökülen muhalifler ve Müslüman Kardeşler destekçileri arasındaki çatışmaların birinci haftasında ordu yönetime el koymuştu.

Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013 tarihinde darbeyle devrilmesinin ardından Mısır ordusu Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerini tutukladı, teşkilat da ülkede 'terör örgütü' ilan edildi.

Darbe karşıtı protesto gösterileri esnasında yüzlerce kişi katledildi.

Mısır cunta yargısı, aralarında Müslüman Kardeşler liderlerinin de bulunduğu çok sayıda darbe karşıtı hakkında idam ve müebbet hapis cezaları verdi.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir