• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
Barzani: Bağımsızlığın Önündeki Engeller Kalkmıştır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Barzani ile Biden arasında Beyaz Saray'da yapılan görüşmeye ABD Başkanı Obama da katılmıştı. [Fotoğraf: AA]

ABD ziyaretini sürdüren Mesut Barzani'nin, Virginia eyaletindeki konuşmasının bir bölümü IKBY Başkanlığının resmi internet sitesinde yayımlandı.
Barzani, konuşmasında Iraklı Kürtlerin bağımsızlığa yakın olduklarını ifade ederek, "Bağımsızlığın önünde daha önce var olan engeller kalkmış durumda. Kalanlar da çok küçüktür. Devlet sahibi olmak ve kendi geleceğine karar vermek Kürdistan halkının en doğal hakkıdır. Amacımıza ulaşmaya çok yakınız. Bu bir süreçtir ve Kürdistan Parlamentosu da referandumun yapılması kararını almıştır. Ancak bugün için önceliğimiz DAEŞ'e (IŞİD) karşı savaştır" diye konuştu.

IŞİD saldırılarından sonra yeni şartlar oluştuğuna işaret eden Barzani, "Önceleri, Kürt devleti ifadesini dinlemeye hazır hiçbir devlet tanımıyordum. Ancak şimdi Kürt devletini kabul eden ve buna destek veren birçok ülke var. Bunu açıkça ilan ettiler. Şu an hiçbir devlet, bağımsızlığımıza karşı değil. DAEŞ savaşı ve başka hiçbir neden Kürdistan'ın bağımsızlığı önünde engel olamaz. Kürt milleti, kendi kaderini belirleyecektir. Her geçen gün bağımsızlık amacına yaklaşıyoruz. Bunun gerçekleşmesi uzak değildir. Konuyla ilgili yaptığımız müzakerelerden de müsterihiz. Çocuklarınızı okutmaya gayret edin. Çok kısa bir gelecekte gerçekleşecek olan bağımsız Kürdistan'a hizmet etsinler" değerlendirmesinde bulundu.

"DAEŞ'ten kurtarılan topraklarda referandum yapılacak"
Barzani, IŞİD'den kurtardıkları ve hâlihazırda peşmergenin kontrolünde olan yerleşim yerlerinde referanduma gideceklerini ve bu konuda kararlı olduklarını vurguladı. Hiçbir gelişmenin referandumun önünü kapatamayacağını belirten Barzani şunları şöyle devam etti:

"Referandumu yapacağız. Sorunlu bölgeler olarak ifade edilen yerlerin kaderi yalnızca referandumla belirlenebilir. Bunun 2007 yılında gerçekleşmesi gerekiyordu. Ancak Irak hükümeti anayasa hükmünü uygulamadı. Referandum yapma isteğimiz, bu yerlerin Kürdistan toprağı olduğundan şüphe ettiğimiz anlamına gelmez. Biz, orada yaşayan halkın tercih ve kararına saygı duyuyoruz. Anayasanın bir hükmünün uygulanmasını istiyoruz."

"11 bin DAEŞ militanı öldürüldü"
Peşmerge güçlerinin operasyonlarında 11 bin IŞİD üyesinin öldürüldüğünü aktaran Barzani, peşmergenin IŞİD ile mücadelede üstlendiği rolün büyük olduğunu, dünya kalitesinde bir ordunun kurulması için gerekli çalışmayı başlattıklarını kaydetti.

Mesut Barzani, IŞİD Musul'da olduğu sürece Erbil, Duhok ve Süleymaniye üzerinde bir tehdit oluşturacağını, bu nedenle Iraklı taraflarla siyasi bir anlaşmaya varabilmeleri durumunda Peşmerge güçlerinin "büyük bir cesaret ve azimle" Musul'u kurtarma operasyonunda yer alacağını ifade etti.

Peşmergeye silahların doğrudan gönderilmesini arzuladıklarını, bu talebi ABD'li yetkililere de ilettiklerini dile getiren Barzani, "Bize verilen sözlerden hareketle inanıyorum ki silahlar peşmerge güçlerine direkt ulaştırılacaktır" dedi.

Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuşmada "Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" demişti.

ABD'nin tavrı değişmedi
Daha önce gündeminde Kürtlerin kendi geleceklerini teyin etme hakkı gündemiyle ABD'ye gittiği açıklanan Barzani hafta içinde Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelmişti.

İki liderin görüşmesinden önce basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, Irak'ın farklı kesimlerinden oluşan toplumunun çıkarına en uygun olanın, kapsayıcı bir biçimde yönetilen birleşik bir Irak olduğunu ve ABD'nin bu konudaki görüşünün değişmediğini söylemişti.

Görüşmeden sonra Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada da, ABD'nin Irak anayasasında yazdığı gibi birleşik, federal ve demokratik bir Irak'tan yana olduğunun altı çizildi.

Daha önce Kürt Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'in 'görüşmelerde ana gündemin Kürt devleti olacağı' açıklamasına rağmen Beyaz Saray bu konudaki tavrını ortaya koymuş oldu.

Referandum tartışması
2014 Haziran ayında Irak ordusunun çekilmesinin ardından peşmerge güçleri Kerkük'te kontrolü sağlamıştı. O tarihten bu yana Kerkük'ün güvenliğini peşmerge güçleri sağlıyor.

Barzani Haziran ayı sonlarında Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde, Irak Anayasası'nın 140. maddesi çerçevesinde referanduma gideceklerini, BM`den de bu konuda destek beklediklerini söylemişti. Dönemin Irak başbakanı Nuri Maliki'nin Barzani'nin referandum mesajına sert tepki göstermesi sonucu gerilim daha da yükseldi.
IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerine saldırmasının ardından ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon IŞİD'i hedef alan hava saldırılarına başladı. Irak'ta 30 Nisan'daki seçimlerin ardından Haydar İbadi'nin Irak Başbakanı olması ve son olarak da petrol gelirlerinin dağılımı meselesinde de anlaşmaya varılması Bağdat - Erbil arasındaki gerilimi yumuşattı.

Barzani geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, IŞİD saldırılarına rağmen bağımsızlık ve referandumdan geri adım atmayacaklarını söylemiş ve "Yüz IŞİD, bin IŞİD de gelse Kürdistan bölgesinin bağımsızlık ve referandum süreci devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.


Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir