• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
Seçimin Üç Kaybedeni İstifa Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

LONDRA - Birleşik Krallık'taki genel seçimde şu ana kadar yapılan oy sayımında 326 milletvekiline ulaşan Muhafazakar Parti tek başına iktidar oldu.

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasındaki 650 milletvekilini belirlemek için dün seçim yapıldı. Katılım oranının yaklaşık yüzde 65 olduğu genel seçimde şu ana kadar 650 bölgenin 643'sinde oy sayımı tamamlandı.

David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 326 bölgede kazanırken, İşçi Partisi 230, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti 8, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 8 ve diğer partiler 15 milletvekilini parlamentoya soktu. İngiliz basını, oy sayımın 650 bölgede tamamlanmasının ardından Cameron'ın parlamentodaki sandalye sayısının 331'e yükseleceği tahmininde bulunuyor.

Cameron seçim zaferinin ardından eşiyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmeye giderken, partisinin sandıktan en çok oyu alarak çıkmasını "Bu yaşadığım en tatlı zafer" sözleriyle değerlendirdi.

Miliband, Clegg ve Farage istifa etti

İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'de ise ciddi kayıplar yaşandı. Beş yıl boyuca koalisyon ortaklığı yapan Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg görevinden istifa ederken, koalisyon ortaklığı döneminde bakanlık görevlerinde bulunan Vince Cable ve Danny Alexander gibi isimleri de milletvekilliğini kaybetti.

İşçi Partisi'nden ise gölge Maliye Bakanı Ed Balls ve gölge Dışişleri Bakanı Alexander Douglas gibi partinin önde gelenleri parlamento dışında kaldı.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband de seçim sonuçları belli olunca partisindeki görevinden istifa etti.

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen  Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage da aday olduğu Thanet South bölgesinden seçilemedi. Kazanamazsa parti liderliğindenistifa edeceğini söyleyen Farage, görevinden ayrıldığını duyurdu.

Farage, istifasına ilişkin yaptığı açıklamada "Kişisel olarak omuzlarımdan büyük bir yükün kalktığını hissediyorum. Kendimi bundan daha mutlu hissedemezdim" şeklinde konuştu.

UKIP genel seçimde parlamentoya sadece bir milletvekili sokabildi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in eşi Stephen Kinnock da Galler'in Aberavon bölgesinden İşçi Partisi milletvekili seçildi. 44 yaşındaki Stephen Kinnock, İşçi Partisi'nin eski liderlerinden Neil Kinnock'un oğlu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir