• DOLAR 32.403
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2325.07
  • ...
Nepal`de 650 bin kişi evsiz kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nepal tarihinin en büyük ikinci depremini yaşayan Nepal'de sona eren arama-kurtarma çalışmalarının ardından uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmaları devam ediyor.

Başkent Katmandu'daki Nepal Kızılhaç Merkezi'nde oluşturulan kriz masası ve Uluslarası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu tarafından koordine edilen ekipler büyük zarara uğrayan dağ köylerine ellerindeki yardımları ulaştırmaya çalışıyor.

Nepal Kızılhaçı'nın bölge başkanlıkları ve Nepal hükümetinin son verilerine göre ise depremdeki ölü sayısı 7 bin 696, yaralı sayısı ise 16 bin 727 olarak güncellendi. Aynı verilere göre deprem sonrası kaybolan kişi sayısının 452 olduğu, 649 bin 798 kişinin de başka yerlere göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Depremde 502 bin 708 ev tamamen yıkılırken, ülke çapında depremden etkilenenlerin sayısı ise 1 milyon 91 bin 19 kişi olarak açıklandı.

Özellikle Himalaya Dağları'nın eteklerindeki dağ köylerindeki evlerin bir çoğunun yıkıldığı depremde, Sindipalçok bölgesi ülkede sarsıntıdan en fazla etkilenen yer oldu. Çin sınırındaki Sindipalçok'da 2 bin 939 kişi hayatını kaybederken, bin 824 kişi de yaralandı.

Halk enkazları kendi çabaları ile kaldırıyor

Başkent Katmandu ve 20  km yakınında bulunan Bakthapur bölgesinde halk enkaz kaldırma ekiplerinin yetersiz kaldığı yerlerde kendi çabalarıyla yıkıntıları temizlemeye çalışıyor.

Evleri tamamen yıkılan bölge halkından bazı ailelerin ise tapınaklarda yaşamaya başladığı görülüyor.

Dağ köyleri halen yardım bekliyor

Öte yandan Himalaya Dağları eteklerindeki yüksek rakımlı köylerde yaşayan bölge halkı ise halen yardım bekliyor. Bir çok köye helikopterlerle ulaşılmasına karşın arazi şartlarının zorluğu ve yolların düzgün olmaması nedeniyle bölgeye kara yoluyla yardım götürmekte zorluk çekiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir