• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
İngiltere`de sandık anketinden Muhafazakarlar çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'de yapılan genel seçime ilişkin sandık çıkış anketinden Muhafazakar Parti'nin 316 milletvekili ile en fazla oyu alacağı, İşçi Partisi'nin ise 239 sandalye kazanacağı sonucu çıktı.

BBC, ITN ve Sky kanallarının ortaklaşa yayınladığı sandık çıkış anketine göre, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti 316, Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi 239, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) 58, Liberal Demokrat Parti 10, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) 2, diğer siyasi partiler ise 25 sandalye kazanacak.

2010 genel seçiminde meclise 307 milletvekiliyle giren Muhafazakar Parti, sandık çıkış anketine göre milletvekili sayısını 316'ya çıkardı. Geçen seçimde 258 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilen muhalefetteki İşçi Partisi ise 239 sandalyeye geriledi.

Anket sonuçlarında iktidarın küçük ortağı Liberal Demokratların büyük kan kaybı yaşadığı dikkati çekiyor. 5 yıl önce 57 milletvekiliyle koalisyona ortak olan Liberal Demokratlar bu seçimde 47 sandalye kaybetti. Son seçimde 6 milletvekili çıkaran ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ise bu seçimde 58 sandalyeye ulaştı.

Ülkede bir siyasi partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 650 sandalyenin en az 326'sını kazanması gerekiyor. Seçimin kesin sonucu sandık çıkışı anketiyle benzerlik gösterirse, toplam 326 milletvekili sayısına ulaşan Muhafazakar Parti ve Liberal Demokrat Parti'nin koalisyonu devam edebilir.

650 milletvekilinin seçildiği genel seçimde sayım işleminin İngiltere'nin yüzde 80'inde yerel seçimde yapıldığı için yavaş ilerlemesi ve kesin sonucun bugün öğleden sonra belli olması bekleniyor.

Sandık çıkış anketi verileri, seçmenlerin oylarını kullandıktan sonra anketörlere verdikleri yanıtlarla derleniyor. Sandık çıkış anketi için Birleşik Krallık'ta yaklaşık 20 bin seçmene 140 oy merkezinde hangi partiye oy verdikleri soruldu.

2010 yılındaki genel seçimde sandık çıkışı anketi ile seçim sonucu birbirine oldukça yakın çıkmıştı. Seçimin ardından, Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti'nin bir araya gelmesiyle ülkede 36 yıl aradan sonra ilk kez koalisyon hükümeti kurulmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir