• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Kerry, camide vaaz da verdi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cibuti'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cibutili mevkidaşı Mahmud Ali Yusuf ile bir araya geldi.Bu arada cami ziyaretinde kadınlı erkekli cemaate vaaz vermesi de tepkileere yol açtı.

Görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Kerry, Yemen'deki krizden Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) sorumlu olduğunu belirterek, "Yemen'de krizi çıkaran Husilerdir. Husilerin, BMGK kararlarına bağlı kalması gerek" dedi.

Yemen'deki kötüleşen durumdan duyduğu endişeyi dile getiren Kerry, ABD'nin, Yemen'deki çatışmalardan zarar görenlere acil yardım ulaştıracağını belirtti. Ülkede çatışan taraflara insan haklarına bağlı kalma ve savaşı durdurma çağrısında bulunan Kerry, günün ilerleyen saatlerinde Yemen'deki durumu değerlendirmek ve ikili görüşmeler yapmak için Suudi Arabistan'a gideceğini ifade etti.

Kerry ABD'nin, Yemen'deki krize çözüm bulmak konusunda ısrarcı olduğunu söyleyerek, bu konuda ülkesi ile Suudi Arabistan arasında işbirliği ve koordinasyon bulunduğunu son olarak Suudi Arabistanlı mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile telefon görüşmesi yaparak Yemen'deki gelişmeleri konuştuğunu kaydetti.

Kenya, Somali ve Cibuti ziyaretleri hakkında konuşan  Kerry, "Somali'de terörü ve Kızıldeniz'de korsanları yok etmek için anlaşmalar var" diye konuştu.

Öte yandan Cibuti Dışişleri Bakanı Yusuf, Yemen'deki krizin artmasıyla ülkesine sığınmacıların akın ettiğini, Cibuti'nin binlerce Yemenliyi barındırdığını belirtti. Ülkesinin büyük bir insani krizle mücadele ettiğini, son 3 ayda ülkeye birçok sığınmacı geldiğini kaydeden Yusuf, "Cibuti, artan mülteci akınıyla sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle mücadele etmeye çalışan tek ülke" ifadelerini kullandı. Dün Somali'ye "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştiren Kerry, buradaki temaslarının ardından bu sabah Cibuti'ye ulaşmıştı.

KERRY'DEN "CAMİDE VAAZ"
Kerry Cibuti ziyareti sırasında ülkenin en büyük camisinde bir grup Cibutili'yle sohbet etti. Adeta vaaz tarzındaki bu cami görüntüsü hafızalardan kalcak en önemliğ görüntü oldu. Fotoğrafta Kerry, camide bağdaş kurmuş vaziyette otururken etrafındakilere vaaz vermesi, "beyaz adamı"n oryantalist tavrını ahtılattı.

KERRY CİBUTİ'DEN SONRA SUUDİ ARABİSTAN'A GEÇTİ
Cibuti ziyaretini tamamlayan Kerry daha sonra Suudi Arabistan'a geçti. Kerry'nin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif ile Riyad'daki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldiği bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberinde, Muhammed bin Nayif ile Kerry'nin, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yanı sıra bölgedeki ve uluslararası gelişmeleri ele aldıkları belirtildi.

Görüşmede, İkinci Veliaht Prens Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, İstihbarat Başkanı Halid bin Ali bin Abdullah el-Humeydan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahman bin Salih el-Bünyan'ın yanı sıra ABD tarafından Kerry`nin Yakın Doğu ilişkilerinden sorumlu yardımcısı Anne Patterson, ABD'nin Riyad Büyükelçiliği'nde Misyon Şefi Yardımcısı Timothy A. Lenderking, Kerry'nin Ofis Müdürü Jonathan Finer, İcra Yardımcısı Lissa Kina, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'ın da hazır bulunduğu aktarıldı.
Dün Cibuti'yi ziyaret eden Kerry, buradaki temaslarının ardından aynı gün Suudi Arabistan'a geçmişti.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir