• DOLAR 32.532
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2440.426
  • ...
Sosyal medya antisosyal yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Alparslan Üniversitesinde faaliyet gösteren İlim ve Fikir, İnsani Değerler, Anemon, İnsani Yardım toplulukları "Üniversite Gençliği Olarak Sorumluluklarımız" adıyla konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak yazar Nehir Aydın Gökduman katıldı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferans, Öğretim Görevlisi İkram Filiz`in 4 topluluk adına yaptığı açılış konuşması ile devam etti. Etkinliğin yapılmasındaki amacın Müslüman gençlere sorumluluklarını hatırlatmak olduğunu söyleyen Filiz, “İslam`ın hayatın her alanıyla ilgili olması gerekir. Müslümanların da hayatlarını İslam`a göre düzenlemeleri gerekir. Müslümanların evde, işyerinde, okulda, çarşıda kısaca hayatın her alanında İslam`ın Müslümanlara yüklediği sorumluluklar nelerse onlara göre hareket etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşmalarını yapmak için mikrofonu alan Yazar Nehir Aydın Gökduman, sorumluluğun hiçbir zaman insana güzel gelmediğini ifade ederek, “Çocuklukta, gençlikte, yaşlılıkta hayatın her alanında sorumluluktan kaçmak isteriz. Fakat biz Müslümanlar olarak yaratılış amacımız gereği sorumlulukları üstlenmemiz gerekir. Sorumluluktan hiçbir zaman kaçamayız. Bunu bilip bu bilinçle hareket etmeliyiz.” dedi.

“Allah bizim vasat ümmet olmamızı istiyor”

İslam`ın modernist ve gelenekçi yaşamı eleştirdiğini söyleyen Gökduman, “Kuran`a bakıldığında Allah Bakara suresinde gelenekselcileri eleştirirken, Muttafifin Suresinde ise modernistleri eleştirmiştir. Bakara suresine bakıldığında ‘Onlara Allah`ın ayetleri okunduğunda biz atalarımızın üzerinde bulunduğu dine inanırız. Allah cevaben Ya Atalarınız yanlış yolda iseler.` derken gelenekçi yapıyı eleştiriyor. Muttafifin suresine baktığımızda ise, ‘Onlara Allah`ın ayetleri okunduğunda, bunlar eskilerin masallarıdır derler` burada da modernistler eleştiriliyor. Yani Allah bizim vasat ümmet olmamızı istiyor.” ifadelerini kullandı.

“Sosyal medya aslında bizi sosyal değil anti sosyal yapıyor”

Sosyal medyanın doğru kullanılmadığında, sorumlulukları, toplum içinde var oluşu ve İslam`i kimliği engellediğini belirten Gökduman, “İnsanlar gittikçe yalnızlaşıyorlar. Bunun en önemli faktörlerinden biri de sosyal medya. Facebook`ta binlerce arkadaşı olan insanların üniversite koridorlarında arkadaş olabilecek, derdini anlatacağı bir arkadaşı olmuyor. Sosyal medya aslında bizi sosyal değil anti sosyal yapıyor. Sosyal medya mahrem duyguları ortadan kaldırıyor. Sosyal medya kullanılacak ama vasat bir şekilde kullanılmalı. Vaktimizin çoğunu bu gibi şeylere vermememiz gerekir. Sosyal medya kullanılırken kimse görmüyor diye çok rahat eden Müslüman kızlarımız ve delikanlılarımız var. Unutmamak gerekir ki, Allah bizleri sosyal medyada da görüyor. Sosyal medya bizi, sorumluluklarımızı, toplum içindeki var oluşumuzu, İslam`i kimliğimizi düzgün kullanmazsak engelliyor.” dedi.

28 Şubat döneminde başörtüsü nedeniyle çok fazla zorluğun yaşandığını, şuan birçok şeyin serbest, rahat olmasına rağmen üniversitelerde İslam adına birşeylerin yapılmadığını ifade eden Gökduman, rahat dönemde daha iyi çalışılması ve daha fazla çalışılması gerektiğini çünkü bu rahatlığın her zaman olmayacağını söyledi.

Gökduman, “Sorumluluğun önüne geçen engellerden birisi de kariyer hırsıdır. 1. sınıftan itibaren başlanıyor test çözmeye. Ortaokul, lise, üniversite, KPSS hep test çözmek, hep kariyer düşünmek. Müslümanlar bu zincire dâhil olurlarken diğerlerinden biraz da olsa farkları olmaları gerekmez mi? Ders kaynaklarının yanında maneviyatlarını da geliştirecek işlerin peşinde koşmaları da gerekmez mi?” şeklinde konuştu.

Konferans Yazar Nehir Aydın Gökduman`ın kitaplarını imzalamasıyla son erdi. (Mustafa Bikeç - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir