• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
Muhaliflerin yeni hedefi Halep
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halep operasyonuna 20 farklı grup ve 10 bin civarında askerin katılması bekleniyor. [Fotoğraf: Reuters]

Suriye`de farklı cephelerde muhaliflerin ilerleyişi sürerken, dikkatler tekrar son 1,5 yılda Esed güçleri tarafından tamamen kuşatılma tehlikesi ile gündeme gelen Halep'e çevrildi.
Rejimin merkezdeki muhalifleri uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Halep'te 20 grubun ortak girişimiyle oluşturulan operasyon odasından Halep operasyonuna hazırlık yapıldığına dair açıklama geldi.

Aralarında Ahraru Şam, Ceyşul İslam ve Nusra Cephesi gibi Suriye'nin en büyük gruplarının da yer aldığı ortak operasyon odasının en büyük hedefinin kısa süre içerisinde Halep'in tamamen rejim güçlerinden arındırılması olduğu açıklandı.

Muhalif gruplar tarafından oluşturulan ortak operasyon odası askeri sorumluluğuna getirilen Albay Yasir Abdurrahim, 'Birinci önceliğimiz hiç zaman kaybetmeden Halep'in tamamen özgürleştirilmesidir' dedi.

‘Sivil kayıp olmaması için her türlü tedbiri alıyoruz`
Muhalif oluşumun askeri sorumlusu Yasir Abdurrahim, yürütülecek operasyon kapsamında sivil can kaybını sıfıra indirmek için azami çaba sarf edeceklerini, sivillerin bu savaşta yeterince bedel ödediğini, bundan sonra hiçbir sivilin ölmemesi gerektiğini ifade etti.

‘Teslim olun çağrısı yapıldı`
Albay Yasir Abdurrahim rejim saflarında savaşan askerlere yönelik yaptığı çağrıda ise şu ifadelere yer verdi:

"Halep merkezine yönelik gerçekleştireceğimiz operasyon öncesi rejim saflarında savaşan asker ve subayların silahlarını bırakarak teslim olmasını istiyoruz. Saldırı öncesi teslim olanlar Şer-i mahkemelerde adil bir biçimde yargılanacaklar. Saldırı sonrası ele geçirdiğimiz asker ve subaylar ise vatana ihanetten yargı önüne çıkarılacak."

‘Operasyona 20 grup ve 10 bin civarında asker katılacak`
Halep merkezin ele geçirilmesi için yapılacak operasyona 20 grup ve 10 bin civarında askerin iştirak edeceği duyuruldu.

Harekâta katılma bildirisini imzalayan gruplar şunlar:
Hareketi Nurettin Zengi, Ceyşul Mücahidin, Hareket Beyarik el İslam, Liva Sultan Murat, Ebu Amara Tugayı, 101. Tümen, Ceyşul Sünne, 16.Tümen, Liva el Fetih, Liva el Hak, Liva Sukur el Cebel, El Furkan Tugayı, Fursan el Hak, 13. Tümen, Ceyşul İslam, Keteib Suvvar eş Şam, Ensarul Hilafe, Feylak eş Şam, Ahraru Şam, Cephe Şamia.

2011'de başlayan ayaklanma sürecinde 2013 yılı ortalarına dek düzenli ilerleme kaydeden Suriyeli muhalif gruplar, 2013 yılı ortalarından 2015'in ilk aylarına kadar bir çok cephede büyük kayıplar yaşadı.

Bu süreçte Suriye'nin en büyük illeri arasında yer alan Humus, Şam rejimi tarafından ele geçirildi. Direnişin sembol kentlerinden ve savaşın kaderini büyük oranda etkileyecek cephelerden Halep'te ise rejim güçlerinin ilerleyişi şehri kuşatılmanın eşiğine getirdi.

Muhalifler aynı dönemde Şam, Hama ve Dera'da da rejim karşısında gerilerken Deir Ez-Zor, Rakka ve Halep'in kuzeyinde ise IŞİD'e karşı bir çok cephede yenilgi yaşadı.
2 yıllık gerileme sürecinde kırılma noktası ise 2015 Şubatın da İdlib bölgesinde yer alan Vadi Dayf ve Hamidiyye askeri üslerinin ortak operasyonla ele gecirilmesi oldu.
Suriye'nin güney illerinden Dera'da stratejik öneme sahip Şeyh Miskin cephesinde 2015'in ilk günlerinde  başlayan ilerleme İdlib ve Cisr Şuur'un alınması ile sürdü.

el cezire türk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir