• DOLAR 32.33
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2302.204
  • ...
Milletvekili genel seçimine 1 ay kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, 25. dönem parlamentosunu belirlemek üzere 7 Haziran'da sandık başına gidiyor.

7 Haziran Pazar günü yapılacak milletvekili seçimine 1 ay kaldı.

Yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen bulunuyor. Seçim tarihine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmen de oy kullanacak.

Seçimde 20 siyasi parti yarışacak. AK Parti, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.

Türkiye genelinde 165 bağımsız milletvekili adayı bulunuyor.

- Seçmen bilgi kağıtları

Dağıtımına başlanan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 1 Haziran'da sona erecek.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.

Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

- 73 milyon 988 bin oy pusulası

Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından özel imal ettirilen ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası ile YSK tarafından hazırlanan filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.

33 gümrük kapısında kullanılmak üzere 897 bin, yurt dışındaki 112 temsilcilik için 2 milyon 917 bin 200, yurt içindeki pusulalar ve yedekler dahil toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırılacak.

- Oy verme saatleri

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

- Seçim takvimi

YSK'nın seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç, şöyle işleyecek:

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

31 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start alacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.

6 Haziran: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek.

7 Haziran: Oy verme günü.

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir